"Трябва да питате лицето Алгафари защо така прави." Така отговори Георги Първанов на въпрос в сутрешното студио на bTV, защо верният му съратник Нидал Алгафари се върна от АБВ в БСП. "Халал да им е! Добре че не ни караха да доплащаме за този трансфер", каза още бившият президент.

Според него не можело човек като Станишев, който е губил 7-8 избори, да определи листата на новата лява формация като слаба. "Не може една листа с Росица Янакиева, която е печелила 2 мажоритарни избора, с ген. Михов вътре, да бъде определена като слаба", каза Първанов и цитира Владимир Илич Ленин с изказването му за комунистическото високомерие, което е вредно.

Лидерът на АБВ каза още, че формацията е жертва на политически репресии, каквито не е имало от времето на Сталин. Например, на 4-ата в листата им - Нина Найденова, баща й бил уволнен от "Пътната агенция" в Пловдив, където работел.

Първанов каза още, че негова стихия е вътрешната политика и затова с Румен Петков не са в листата за предстоящите след 2 месеца евроизбори. "Ивайло Калфин е по-добър от мен. Нормално е да е водач", допълни той. И обеща, че АБВ ще води скромна кампания, защото няма богат спонсор. "Няма да имаме билбордове. Има една партия, която е заляла София си страната с билбордове, но никой не пита откъде са тези пари", каза той, визирайки "Атака".

Всеки резултат под 3 евромандата за мен би бил неудовлетворителен, каза Първанов за плановете си.