"Веднага сме проверили нивата на радиация не само при нас, но и в съседните държави. Следим информационно процеса. В България и съседните държави няма повишение."

Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров на въпрос засегната ли е България от пожара в Чернобил.

Според нея готовността за реакция при повишение е част от плановете, по които МВР работи (бившата Гражданска защита от 2009 г. е към МВР, б.р.). По думите на Бъчварова няма основание за излишна тревога.

„Нека успокоим гражданите. В момента, в който се появи съмнение за опасност, ще бъдат информирани. Искам да ги успокоя”, посочи вицепремиерът.

"Няма никакви индикации за повишаване на нормите на замърсяване на атмосферния въздух", каза по-рано пред журналисти и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Знаете, че има Национална система, която постоянно следи състоянието на радиационния фон в страната. Няма никакви индикации за превишаване на нормите. Освен това тази система е свързана и със системите на другите държави", обясни Василева.

"Това, което имаме като информация, е, че няма индикации за каквато и да била промяна на гама - фона. Нека хората да бъдат спокойни. Имат възможност и в реално време в интернет да следят показанията на системата (б.р. - може да ги следите от тук), От замерванията, които се правят, не би трябвало да се притесняват", допълни Василева.