До 24 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разполага с пакет от мерки, който да я убеди да не повишава цената на електроенергията за бизнеса и потребителите, стана ясно след двучасова среща между представители на правителството, работодателските организации и синдикатите. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание още през следващата седмица, за да може независимият регулатор да се произнесе преди 1 август, когато цената на тока се очаква да скочи между 13 и 20 на сто за бизнеса. 

Най-важните промени ще бъдат заложени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), за да се ограничи дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК). Според новите текстове занапред общественият доставчик ще изкупува излишъка от енергия, произведена от ВЕИ-тата, на пазарна цена - между 4 и 6 лв. за киловат час, а не на преференциалната 125 лв. за киловат час, както е сега. 

"Това ще позволи текущият дефицит в НЕК, който сега е 1,4 млрд. лв., да започне да се свива с около 400 млн. лв. годишно", увери енергийният министър Теменужка Петкова. 

Предвижда се също общественият доставчик да купува по-малък обем часове енергия, което ще се постигне чрез приспадане, а КЕВР да издава индивидуални ценови решения, с които да коригира цените. До края на годината с 10% ще бъдат намалени и административните разходи в Българския енергиен холдинг, откъдето се очаква да бъдат спестени допълнителни 20 млн. лева. 

За да се гарантира стабилността на енергийната система, ще бъде създаден и специален фонд "Сигурност". В него всички производители на електроенергия, включително и държавните, ще внасят по 5% от месечните си приходи от продажба на ток, които според прогнозните изчисления се равняват на около 200 млн. лева. Пак там ще отиват и постъпленията от продажба на емисии, които сега се внасят в държавния бюджет. 

"Амбицията ни е след 6 месеца да имаме либерален пазар и цените да са такива, каквито той определи. Тогава няма да ме питате защо цената на тока е такава, както не ме питате защо са такива цените на телефоните и телевизорите", коментира на финала вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. 

На този етап продължава търсенето на решение за облекчаване на големите потребители на електроенергия, като бизнесът и правителството обещават да се справят в рамките на следващата половин година. Очаква се либерализацията на енергийния пазар да покрие дефицита от 2,4 млрд. лв. заради провалените проекти за строеж на АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".