"Страхотна победа на десницата във Франция на втори тур на местните избори – 46% срещу 40% за сoциалистите. Десните печелят 146 от по-големите градове, а само 77 са за социалистите. Докато бях премиер, Станишев даваше пример с Франция, но само една година по-късно французите разбраха каква грешка са направили, избирайки в условията на финансова и икономическа криза ляво управление и се поправиха." Това написа Бойко Борисов на стената си във фейсбук. "Поздравявам моя дългогодишен приятел Жан-Франсоа Копе, лидер на десния опозиционен Съюз за народно движениe", завършва поста си той.

 

Както се очакваше дясноцентристкият Съюз за народно движение убедително спечели, а управляващата във Франция Социалистическа партия претърпя тежка загуба на местните избори в страната.  Крайнодесният Национален фронт получи рекорден контрол над няколко града. Това показват първите данни от екзитполовете, съобщават международните агенции. 

Още в неделя вечер премиерът на Франция Жан-Марк Еро призна поражението на социалистите и заяви, че е готов да понесе отговорност за това. 

 

„Изборите са белязани от сериозното недоволство на тези, които ни гласуваха доверие през май и юни 2012 г.”, призна Еро, визирайки президентските и парламентарните избори. По думите му, местните избори дадоха на гражданите възможност да изпратят това послания до властите. „Това е ясно предупреждение и то трябва да бъде чуто в пълен размер”, допълва той. 
 

Еро отбеляза, че социалистите носят колективна отговорност и така той не спести, и не скри упреците към управлението на президента Оланд. 

Реформи в правителството на Франция, ще бъдат направени още в понеделник, съобщи заместник-министъра по въпросите на социалната и солидарна икономика в министерството на икономиката Беноа Амон веднага след срещата си с премиера Жан-Марк Еро късно снощи. 

Единствената утеха за социалистите е победата в Париж на Ан Идалго. Тя ще бъде първата жена-кмет на столицата на любовта. Идалго е на 54 г. и досегашен заместник на настоящия кмет Бертран Деланое. Тя спечели 54.5%  пред представителката на десницата Натали Косцюшко-Моризет (45.5%).

Поне 11 френски града, с население от над 9000 души, ще бъдат управлявани от крайнодесния Национален фронт в резултат на провелите се в неделя местни избори в страната, съобщи вътрешният министър Манюел Валс, цитирайки предварителни резултати. Валс не изреди градовете, но посочи, че „14 или 15” са паднали под контрола на Национален фронт. Лидерът на крайнодесните Марин льо Пен обяви по-рано, че е уверена че партията й печели поне в осем града. Това е абсолютен исторически рекорд за крайнодесните. 

„Ние се изкачихме на ново ниво. Сега има трета голяма политически сила в страната ни”, коментира Льо Пен. 

Историческият град Авиньо̀н остана под контрола на левите, а партията на Льо Пен не успя да спечели и североизточния град Форбак, който беше една от основните им цели. 

„Ние получихме много строго предупреждение”, призна известната социалистка Сеголен Роаял, която може да се върне в правителството след очакваните след изборите промени в правителството. Тя е бивша съпруга на президента Франсоа Оланд и има четири деца от него.