Творбите на Франц Кафка, прибрани от приятеля му Макс Брод, най-сетне излизат наяве. В понеделник израелският съд потвърди решението си те да бъдат дадени на Националната библиотека в Израел, слагайки край на дълга съдебна процедура. Решението е поврат в делото за ръкописите на Кафка, които от години си оспорват институцията и дъщерите на секретарката на Макс Брод, пише „Фигаро“.

За да бъде проумеем тази заплетена история, в която Кафка е бил предаден два пъти след смъртта си, трябва да се върнем в 20-те години на миналия век. Писателят настоява приятелят му Макс Брод да изгори всички негови творби след смъртта му, която настъпва през 1924 г. Желанието му обаче не е спазено. През 1939 г., когато Макс Брод емигрира в Палестина, бягайки от германците, завладели Чехословакия, той взема със себе си ръкописите на Кафка. Преди самият той да умре през 1968 г., ги завещава на преданата си секретарка Естер Хоф като уточнява в завещанието си да предаде тези архиви, оценени на няколко милиона долара, на „Еврейския университет в Йерусалим или на Общинската библиотека в Тел Авив, или на друга институция в Израел, или в чужбина”. Последната дума на тази разпоредба от завещанието обяснява факта, че и Германия се нарежда сред желаещите да получи част от наследството.

Естер Хоф обаче също не спазва волята на Макс Брод. Тя запазва за себе си архивите на Кафка. Някои от ръкописите скрива у дома си в Тел Авив, други поставя в банкови сейфове в Израел и Швейцария. Тя дори продава на Националния германски архив оригиналния ръкопис на „Процесът”, който именно сега изисква израелското правосъдие. Други части от наследството на Брод са продадени на частни колекционери.

Историята търпи поврат през 2007 г. при смъртта на Естер Хоф, която завещава всички архиви на двете си дъщери. Оттогава университети, Германският и Израелският национални архиви не престават да оспорват ценните ръкописи с наследничките на г-жа Хоф.

В началото на процеса срещу дъщерите на Естер Хоф – Ева Хоф и Рут Веслер, Израелската държава иска всички документи, като се обосновава с последната воля на Макс Брод. Наследничките защитават от своя страна последната воля на майка си, която им е завещала архивите. През 2012 г. израелското правосъдие се бе произнесло в полза на Националната библиотека и съдът в Тел Авив бе отхвърлил иска на дъщерите Хоф.

Площад Славейков