Чили за първи път в историята си спечели Копа Америка.

Националният футболен отбор на южноамериканската страна спечели първенството, чийто домакин бе, след като победи на финала с 4:1 след изпълнение на дузпи считания за абсолюен фаворит тим на Аржентина. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 0:0.

Аржентина отново стана жертва на проклютиято "Игуаин", отбелязва испанският в. "Марка". Става дума за център напараделя Гонсало Игуаин.

В даденото от съдията продължение на редовното време той пропусна да вкара гол от броени сантиметри разстояние. А при изпълнението на дузпите прати топката в облаците.

Чилийският вратар Клаудио Браво (вдясно) ликува след пропуска на Игуаин.

Преди година Игуаин също направи фатален пропуск на финала на световното първенство. В резултат Аржентина загуби от Германия с 0:1. Футболистът често е изпускал удобни положеня и в предишния си отбор "Реал" (Мадрид), и в настоящия "Наполи".

Самият финален мач снощи не бе от най-зрелищните. Особено скучно бе второто полувреме, в което двата отбора се стремяха да не допуснат гол, вместо да се стараятда вкарат.

А в продълженията двата тима очевадно очаваха дузпите. При тях чилийците бяха точни и при четирите си удара. Те бяха вкарани последователно от Матиас Фернандес, Чарлз Арангис, Артуро Видал и Алексис Санчес.

Единствено суперзвездата Лео Меси се справи при дузпите, като направи 1:1. Неточен бе мерникът на Гонсало Игуаин и Евер Банега.

За втори път в разстояние на една година Лео Меси
напуска терена с наведена глава след загубен финал.

Макар да бе най-добрият футболист на Копа Амерка, Меси отново остана без трофей с националния отбор. Той и "гаучосите" губят трети поред финал за 8 години. През 2007 г. те бяха разгромени от Бразилия с 3:0 на Копа Америка, а преди година паднаха на финала на Мундиала от Германия с 1:0.

Сериозни критики отнесе съдията на снощния финал - колумбиецът Уилмар Ролдан. Той направи две фрапантни грешки в последните двадесетина минути.

Първо реферът спести червен картон на аржентинеца Маркос Рохо, чяиято фамилия по ирония на съдбата означава именно "червен". Футболистът извърши грубо нарушение А след това Ролдан не свири за "гаучосите" чиста дузпа за спъване на същия този Рохо в наказателното поле на Чили от Франсиско Силва.