СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Изходът от вчерашния референдум в Гърция е катастрофа за страната. Това твърдят в болшинството си световните медии. Да надникнем в някои от тях.

Най-образно представя драмата "Файненшъл таймс": "Август 1914 г. (началото на Първата световна война – б. р.) беше слизане в ада, май 1945 г. (краят на Втората световна война – б. р.) - пътят на излизане от ада. Юли 2015 г., месецът на сюрреалистичния гръцки референдум, при който липсваше ясен въпрос и е с изход със съмнителни последствия, ще остане в историята като продължение на ада. Алексис Ципрас и колегите му поднесоха на нацията катастрофа." 

“Уолстрийт Джърнъл”: “Присъдата на гръцките избиратели е най-голямото предизвикателство за германската канцлерка Ангела Меркел след избухването на еврокризата преди пет години. От реакцията й през идните дни ще зависи не само съдбата на Еврозоната, но и собственият й авторетет – в Германия и зад граница. Трудно е човек да си представи сценарий, при който тя да излезе от положението без драскотини.”

“Гардиън”: “Днес отговор получи един единствен въпрос: гръцкото правителство оцеля и Брюксел е длъжен да преговаря точно с тази Атина. Без отговор остава най-важният въпрос: може ли Гърция да остане в Еврозоната и в Европейския съюз? Без отговор остана и най-важният за гърците въпрос – кога банките отново ще отворят и какви суми в евро ще могат да теглят?”

“Таймс”: “Пред Атина са дни на хаос. Страните, които се застъпиха за оставането на Гърция в Еврозоната, сега бързо трябва да се занимаят с това огромно политическо предизвикателство. Те трябва да решат дали правилата са били погрешни или гръцките банки се сринаха, защото правилата са били нарушени. Евроидеалистите, особено тези в Германия, може и да продължават да насотяват да спасят Гърция. Но европотребителите, на първо място германските избиратели, вече няма да са съгласни на това.”

“Либерасион”: “Малко преди разрива между Гърция и Европейския съюз позициите не бяха много раздалечени. Най-сетне европейците трябва да  прозрат, че наложената на целия континент брутална политика на икономии е с катастрофални последици, сред които “не”-то на гърците е само един пример. Сега европейците могат да редуцират дълговете, ако самият МВФ каже, че е невъзможно те да бъдат издължени. При такава предпоставка обединение на позициите е възможно. Ще спасят ли европейските политици Европа?”

“Фигаро”: “Алексис Ципрас настоява за оставане на страната му в Еврозоната. Той обаче не каза на гърците, че му лисват средства. И ако не стане чудо, страховитият Grexit (излизане на Гърция от еврото – б. р.) сам по себе си ще е в ход – не защото са го искали европейците, тъй като те предприеха всичко за избягването на Grexit, а защо изборът на гръцкия народ задвижи динамика, която вече не би могла да се спре.”

“Ди Пресе”: Нищо не може да се направи, гръцката воля е нейното царство  небесно. Въпросът сега е как ще реагират Еврозоната и ЕЦБ. Ясно е, че и без официална спасителна програма ще се оказват разни помощи. Дори бягството на капитали от Гърция беше финансирано с помощни кредити извън традиционните програми. Но все някога трябва да се сложи край: или сега гърците ще предприемат в собствената си страна структурни стъпки и то такива, че в средносрочен план народът да стъпи на нозете си, или Еврозаната трябва да направи така, че да се излезе от положението колкото се може по-бързо и при най-малки щети.”

“Франкфуртер алгемайне Цайтунг”: “Алексис Ципрас и неговото правителство обещаха на избирателите невъзможното. Сега те или ще трябва да надскочат политическата си сянка и ще постигнат споразумение с партньорите си по разумна програма, или ще преживеят пореден негативен епизод, каквито е имало в изобилие в гръцката история. Хората в Гърция обаче наистина заслужават нещо по-добро.”

“Ханделсблат”: “Не”-то на гърците на референдума не засилва позициите им по преговорите в Европа. Никой не иска да подкрепя една държава, в която потъват отпуснати кредити. В действителност помага единствено Grexit.”

“Щерн”: “Гърците гласуваха с “не”, старата Европа вече е история. Казалите “не” станаха жертва на утопиите на собственото си правителство. Те поеха по пътя на излизане от еврото. Народът е заплашен от невиждана досега мизерия.”

“Зюддойче цайтунг”: “Гърците отхвърлиха курса на икономии, лагерът на СИРИЗА ликува. Но в Атина бързо ще усетят какви мрачни времена са надвиснали над страната. Дори само от чувство на самосъхранение останалите държави от Еврозоната трябва да покажат на Гърция вратата.”
“Ди Велт”: “Трудно може да се запази мирът в Европа без еврото. През миналите десетилетия има достатъчно примери за това, че общата валута е предотвратявала конфликти. Целта трябва да е Еврозоната да стане толкова стабилна, че за стабилността на еврото да е все едно дали СИРИЗА ще обръща всичко с главата надолу.”