До 2025 г. пет милиарда души ще изпитват периодичен недостиг на вода, а 1,8 милиарда ще трябва да оцеляват при почти пълна липса на жизненоважната течност, твърдят специалистите на ООН. В следващите десет години глобалната температура ще се качи с 2 градуса по Целзий.

До 2030 г пък житото, оризът и царевицата ще дават много по-ниски реколти, на фона на 50% увеличение на нуждите от храна по света. Горещите вълни, убили хиляди в Индия и Пакистан, ще удрят редовно на места, където подобни проблеми не е имало преди.

Причината? Климатичните промени

Те са неизбежни, твърдят специалистите. Според по-песимистично настроените по-голямата част от тях са вече неизбежни.

Оптимистите обаче казват, че ако бързо се вземат мерки, има добри шансове да забавим развитието на тези промени и да намалим въздействието им.

На тяхно мнение е и европейският комисар по климата Мигел Ариас Канеке, който обаче е крайно притеснен за изхода на организираните от ООН ключови преговори в Париж в края на годината. Те ще решат съдбата на споразумение за намаляването на въглеродните емисии, чието действия трябва да стартира през 2020 г – или надежда няма.

"Няма план "Б" – нищо не следва. Това не е просто стандартна дискусия на ООН. Париж е краят," предупреди Канеке за опасността, ако конференцията завърши с неуспех.

Той призова световните лидери да се намесят, за да принудят своите министри да гласуват за ключовата сделка. Канете каза още, че е много загрижен от липсата на време за преговори преди конференцията. Той ще води разговорите с 28-те държави членки на Европейския съюз.

Според него има 85% вероятност споразумението да бъде постигнато, но това притеснява комисаря. Дори 15% шанс за провал плашат испанския аристократ и бивш екоминистър Канете.

Друг проблем е, че съгласието трябва да е единодушно между всички 196 правителства в ООН. Това позволява на блок от по-бедните държави да изискат финансова помощ за съгласието си. А дните, предвидени за преговорите официално са само десет.