Ричард Гиър получи за приноса си към световното кино престижната статуетка „Кристален глобус“ на откриването на фестивала в Карлови Вари в петък. Тазгодишното издание е юбилейно – 50-о, и започна с прожекция на новия филм на холивудския актьор – „От незапомнени времена“ (на режисьора Орен Моверман).

По време на получаването на наградата Гиър направи политически коментар като поздрави чешкия народ за това, че са имали президент като покойния Вацлав Хавел – заради куража му да приеме Далай Лама в страната, докато много други политически лидери не са смеели, за да не подразнят Китай. На 6 юли се отбеляза 80-ата годишнина от рождението на духовния лидер на Тибет.

„Едно от най-удивителните неща – в свят, който почти изцяло се контролира от китайското комунистическо правителство – е как Вацлав Хавел покани Далай Лама да дойде тук, снима се с него, прекара време с него, обикна го и бе един от много малко хора, със сигурност в много малкото държави, които се осмелиха да направят това – каза актьорът. – Затова ще му благодаря, но искам да благодаря и на всички вас за честта и за това, че имате такъв изключителен президент, правил системно подобни неща. Надявам се, че Чешката република, великата Чешка република, ще продължи с тези невероятни, удивителни действия.“

В конкурсната програма в Карлови Вари попадат 13 филма от Франция, Италия, САЩ, Украйна, Полша, Чехия, Дания, Словакия и други. Освен „От незапомнени времена“q Гиър ще представи и друго заглавие с него в главната роля – „Френи“ на режисьора Ендрю Ренци.

„От незапомнени времена“ разказва за бездомник в Ню Йорк, който си спомня за изоставената преди години дъщеря. По снимките на филма се стига до любопитна случка, станала сензация в социалните мрежи. Френска туристка подарила на Гиър, преоблечен като клошар, без да го познае, пица, останала от семейния ѝ обяд с извинение, че е малко изстинала. Той пък ѝ благодарил и пожелал Бог да е с нея. А актьорът и екипът на филма останали толкова впечатлени от жеста, че изпратили историята до медиите.

Площад Славейков