Хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които и деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и на властите, посочва доклад на "Амнести интернешънъл" Системата на Европейския съюз за убежище и миграция се проваля и оставя хората без защита в Сърбия и Македония, казват правозащитниците.

Докладът на "Амнести" се базира на проучвания в Сърбия, Унгария, Гърция и Македония между юли 2014 г. и март 2015 г. и на интервюта с над 100 потърпевши. Все повече уязвими мигранти и бежанци са оставени в законова задънена улица, като ситуацията се влошава, когато те се връщани на всяка граница, сблъскват се с ограничения при достъпа до убежище и с липса на сигурни и законни начини да влязат в ЕС, констатира проучването.

"Бежанците, бягащи от война и преследване, предприемат това опасно пътуване през Балканите с надежда да намерят сигурност в Европа, а всъщност стават жертви на злоупотреби и експлоатация", каза Гори ван Гулик, зам.-директор на "Амнести" за Европа и Централна Азия. "Сърбия и Македония са се превърнали в мястото, където отиват бежанците и мигрантите, които, изглежда, никой в ЕС не иска да приеме", допълва той.

Маршрутът по море до Гърция и Турция и след това през Македония и Сърбия в Унгария е по-малко опасен, отколкото този през Либия и Средиземно море. И все пак той също крие опасности. От януари 2014 г. 123 души са се удавили в опит да прекосят Средиземно море към Гърция, а 24 са загинали на железопътните релси.