Скандална кореспонденция между председателя на Камарата на следователите Пламен Стоилов и члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Карагьозова е публикувана на сайта на съвета. Писмото е забелязано от читатели на „Правен свят“, където за първи път се появи информация за него.

В края на миналата година Стоилов е бил поканен на работна среща на тема „Механизъм за оценка на работната натовареност в съдебната система на индивидуално и институционално ниво с акцент върху разработени качествени показатели и критерии”. Срещата е част от проект на ВСС, финансиран от Норвежкия фонд и с участието на експерти от Холандия.

Всичко изглежда дълбоко протоколно, докато Стоилов не решава да прояви творчество в обяснението си защо няма да участва в работната среща.

"Известно е, че това (кралство Нидерландия – б.р.) е страна в която хомосексуалистите са установили доминация в обществото, наркоманията е почти изцяло легализирана, а съществува и официално партия на педофилите, която се домогва до участие в парламента. Мисля, че представители на такава държава не могат да бъдат наши ментори по отношение на проблемите в съдебната власт. Нашият славянски народ не заслужава подобна участ", пише следователят в писмото си от 13 декември.

Пламен Стоилов е бивш член на ВСС. Името му се появи и покрай скандала с мистериозния кадровик на съдебната система Красьо Черния.

Изказването на Стоилов освен дискриминационно, е и неправилно, защото коректният израз е „хомосексуални“, а не „хомосексуалисти“.

Коментарите под публикацията в „Правен свят“ са в двете крайности.

В Амстерддам законните садо-мазо клубове, където законно ги държат жените на витирините са повече от музеите!!!!! Явно холандси експерти желаят садо-мазо законни клубове да се открият и на бул витоша“, пише нерегистриран потребител. (запазен е оригиналният правопис – б.р.)

Така, като чета писмото, оставам с впечатлението, че г-н Стоилов е в предпенсионна възраст и е заел позиция нисък старт за политическа кариера, пред която избора са основно две или три политически формации“, пише друг коментатор.

Риториката срещу хората с различна сексуална ориентация отскоро е главно оръжие на Волен Сидеров и партията му „Атака“. Тази позиция съвпада напълно и с отношението на правителството на Русия по темата – Владимир Путин наложи редица дискриминационни закони, а при публичните си изяви отхвърля европейските ценности, защото били „гейски“.