Някои от най-големите гръцки банки ще трябва да бъдат затворени и поети от по-стабилни конкуренти, съобщава Ройтерс, като цитира неназовани европейски чиновници. Европейските лидери се събират в неделя, за да преговарят по споразумение с Гърция след месеци на остри преговори, които докараха страната на прага на напускане на еврото.

Но независимо от постигането или не на споразумение, някои гръцки банки, засегнати от политически и икономически проблеми, трябва да бъдат затворени или обединени с техни конкуренти, които са в по-добро финансово състояние.

Според неназован еврочиновник, от четирите най-големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Евробанк, Пиреос и Алфа банк, трябва да останат само две - мярка, която среща ожесточена съпротива в Атина.

"Гръцката икономика е в руини. Това означава, че за банките е необходим рестарт", казва еврочиновник, според който преструктурирането на банките ще последва веднага ново финансово споразумение на Гърция с кредиторите.

Гръцката финансова системя е в ядрото на настоящата криза, след като загуби ликвидност заради масовото теглене на депозити от нея поради несигурната политическа и икономическа обстановка.

След като Атина не преведе поредната си вноска към Международния валутен фонд, в края на миналия месец банките бяха затворени, а гражданите имат възможност да теглят в брой до 60 евро на ден от банкоматите.