Помните ли iPod? Устройството на Apple някога беше мечта за всеки, който иска да слуша музика в движение. Но днес музиката е на смартфона и хората рядко купуват външни устройства, с които да слушат любимите изпълнители и песни. 

Но цифровите аудио плейъри (DAP) не сe предават - на тях слушате музика с по-добро качество, отколкото смартфона, а могат да захранват и пълноразмерни слушалки с по-висок импеданс. Освен това много малко смартфони стандартно възпроизвеждат некомпресирани формати като FLAC, ALAC и други.

Второто поколение на плейъра X3 на китайската компания FiiO е много добро предложение на хората, които обичат хубавия звук и искат да дадат малко пари за това. Покрай масовите MP3, aac и ogg vorbis, джаджата поддържа и некомпресирни формати APE, FLAC, WAV, WMA, ALAC, DSF и DFF.

Устройството е с алуминиев корпус и интерфейсът му с въртящо се колелце много напомня на iPod. Но има и допълнителни бутони за бърз достъп до меню, усилване на звука и други функции. Теглото му е 135 грама, а с едно зареждане батерията издържа повече от 11 часа. Музиката се съхранява на Micro SD карти с капацитет до 128GB.

Освен за слушане на музика в движение, джаджата може да се използва и като външна звукова карта, ако искате да пуснете музика директно от компюръра. Има и 3,5-милиметров дигитален изход, с който да "засилите" звука към домашна аудио система. Струва 249 евро.