Антиваксиналните настроения у нас отново са на път да избухнат с пълна сила, този път по случай, който вълнува обществото от около година. Новината за смъртта на 14-годишната Лили, за която се предполага, че е отключила тежко автоимунно заболяване след поставяне на ваксина срещу човешкия папилома вирус (HPV), светкавично обиколи форумите и даде хляб на нови опасения за вредата от имунизациите. По този повод редица специалисти побързаха да изпреварят вълната от неоснователни критики с призив за повече доверие към експертите, резултатите и доказателствата в полза на ваксините.

"Тук става дума за емоции и примерът е изключително важен. Затова ще кажа, че аз лично съм ваксинирал дъщеря си срещу човешкия папилома вирус и съм спокоен, че поне за едно сериозно заболяване съм й осигурил защита", сподели пред Клуб Z личната си гражданска позиция доц. Андрей Галев, председател на Сдружението по превантивна медицина в България и началник на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена в столичната ВМА.  

Според него развяването на една лична трагедия и обвързването й с недоказани твърдения може да бъде пагубно за всички. Затова не бива да се допуска у нас да избухне поредната война "за" и "против" ваксинопрофилактиката.

"Хората трябва да се доверят на експертите. Ваксините са едно от най-сериозните постижения на човечеството и е много тъжно да се чува, че те застрашават живота и здравето на хората. За мен подобни изказвания са заплаха за националното съществуване", категоричен е епидемиологът.

Поводът за вълненията е основателен, но за съжаление не се базира на никакви доказателства досега. През 2013 г. Лили Христова се имунизира доброволно срещу рак на маточната шийка. Само месец по-късно състоянието й рязко се влошава. След редица изследвания се установява, че е отключила много тежко автоимунно заболяване, което засяга първо белия дроб, а не след дълго и цялото тяло. Диагнозата е Гpaнyлoмaтoзa нa Вeгeнep и за съжаление отне живота на Лили в началото на тази седмица. До момента обаче здравните власти не са успели да докажат дали имунизацията има връзка с болестта.

"Това е изключително рядко автоимунно заболяване, което като цяло е с много тежка прогноза и завършва със смърт. Аз като лекар съм го наблюдавал само веднъж преди около 20 години. А тогава такава ваксина не е имало, за да кажем, че тя е виновника. От друга страна не мога да допусна, че имунната система би могла да реагира до такава степен в рамките на месец след имунизацията. Личното ми мнение е, че момичето е носило заболяването, то се е развивало през последните една-две години, а ваксината съвпада като време с началото на първите по-сериозни прояви на болестта", коментира инцидента доц. Галев.    

По случая е създадена специална Комисия за надзор на нежеланите лекарствени реакции към Министерството на здравеопазването, а екип от експерти ще провери всички медицински данни и ще излезе със заключение, обяви преди дни и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Самосезирала се е и Изпълнителната агенция по лекарствата. Част от задълженията й са да събира сигналите и да проверява случаите на нежелани реакции при употреба на медикаменти, включително и ваксини. Наличната документация обаче се оказала недостатъчна, за да се определи дали има причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и появата на усложнения. Затова агенцията е изискала от фирмата производител цялата информация, свързана с препарата. Комисията ще се произнесе, след като се запознае с всички подробности по случая.

По думите на Пенков казусът е познат на всички отговорни институции, защото отдавна се следи не само от българските, но и от европейските здравни власти. Европейската агенция по лекарствата е била информирана веднага след първите признаци на заболяването и споделените опасения на родителите. Експертите обаче твърдят, че става дума за прецедент, тъй като до момента в света не е регистрирана подобна реакция към въпросната ваксина.  

По случая у нас е било заведено дори дело срещу неизвестен извършител за причиняване на средна телесна повреда, но назначената петорна експертиза е отхвърлила възможността заболяването да е отключено след имунизацията. В резултат прокуратурата във Велико Търново е прекратила делото.

Очаква се работната група по казуса да заседава в средата на следващата седмица, а експертите да излязат с първите заключения. 

"Миналата година беше затворено едно голямо световно проучване – "Патрисия", в което участваха над 18 хил. ваксинирани момичета от 14 държави на възраст между 18 и 25 години. И при нито една от тях не беше регистрирана тежка реакция след имунизацията", приведе конкретни доказателства доц. Галев.

По думите му забелязаните до момента странични ефекти от ваксината са главно локални и в рамките на допустимите симптоми, които отшумяват до два-три дни  – болка от убождането и зачервяване на мястото на инжекцията.

Истинският проблем е, че в света ракът на маточната шийка е четвъртото по честота онкологично заболяване сред жените между 20 и 45 години. И непрекъснато се "подмладява", защото все повече момичета до 25 г. вече са диагностицирани. Това означава, че този вид рак вече не е болест само на зрялата възраст. В България между 1100 и 1200 жени годишно се разболяват от рак на маточната шийка и около 380-400 умират.

"Това са реалните цифри и ако човек може да предпази детето си да не попадне в тази черна статистика, трябва да реагира", убеден е доц. Галев.