Заместник на немския канцлер Ангела Меркел се скарал днес на шефът на Siemens Джо Кайзер за пътуването му в Москва. Кайзер, SEO на една от най-големите немски инженерни компании, пътувал до Русия за среща с президента Путин, с цел да поддържа активни бизнес връзките между Siemens и руските й партньори.

Конфликтът е пример за противоречащите мнения, които засипват Ангела Меркел през последната седмица, след като Русия анексира Крим. Макар САЩ и останалата част от ЕС да искат строги мерки срещу Русия, много от немските магнати виждат в лицето на Москва ценен бизнес партньор.

"Откровено казано, тази сцена ми се стори малко фалшива. Ние не искаме икономически санкции, но също така трябва да покажем на руския президент, че не можем да приемем "имперската" му политика" заяви зам.-канцлерът и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел.

Меркел, която e научила руски докато расте в комунистическа Източна Германия, оглавява най-големият търговски партньор на Русия по време на най-лошото спречкване на западни и руски интереси след края на Студената война. Путин рискува "твърда реакция" от страна на правителствата на ЕС, ако ескалира кризата в Украйна, заяви тя на 26 март.