Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас спечели впечатляващо мнозинство за последните си предложения към кредиторите, но започна да губи подкрепа в собствената си партия СИРИЗА.

Най-левите от крайнолявата формация отказаха да подкрепят пакета от мерки, които трябва да убедят кредиторите на страната да ѝ дадат нова помощна програма и да я запазят в Еврозоната.

"За съдържанието на споразумението не бих могла да гласувам никога", заяви, обяснявайки вота си на "въздържала се", председателката на парламента Зои Костандопулу. "Министър-председателят (Алексис Ципрас - б.р.) говорѝ откровено, смело, прямо и безкористно. Ценя го и ще то ценя винаги, но в същото време не мога да се преструвам, че не виждам изнудването от страна на кредиторите".

"С гласа ми "въздържал се" изразих коренното ми и категорично противопоставяне на едно "предложение", което заплашва да продължи опекунството над отечеството ни", каза министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис. "Подкрепям правителството, но не подкрепям програмата на остеритет, неолиберални реформи и приватизации,  която, ако бъде приета от институциите и приложена на практика , ще продължи порочния кръг на рецесия, бедност и нещастие".

От 149-те депутати на СИРИЗА в 300-членния парламент против предложенията гласуваха две депутатки, Йоана Гайтани и Елени Псареа. Те идват от основаната през 2001 година марксистка и антиглобалистка Интернационална работническа левица.

Но заедно с тях осем емблематични лица на управляващите гласуваха "въздържал се". Освен Костандопулу и Лафазанис те включват и заместник-министъра на труда и социалните въпроси Димитрис Стратулис и петима депутати от най-левичарската фракция на партията.

Символичен жест направи доскорошният министър на финансите Янис Варуфакис. Той призова в туитър колегите му да подкрепят неговия приемник Евклидис Цакалотос с уговорката, че "после ще оценяваме резултатите" от днешните му преговори с колегите му от Еврозоната.

Към туита си Варуфакис приложи факсимиле на писмо до Костандопулу, че ще гласува "за" предложенията, но на самото гласуване не се яви. Когато го призоваха да обяви гласа си, негови колеги се провикнаха, че е на курортния остров Егина срещу атинското пристанище Пирея в Сароническия залив.

СИРИЗА е разнородна компания. Съкращението е достатъчно красноречиво - то значи "Коалиция на радикалната левица". Тя включва целия спектър на лявото - от анархисти, комунисти и антиглобалисти, до зелени и социалдемократи, отцепили се от някога управлявалата ПАСОК.

СИРИЗА е на власт в коалиция с 13 депутати от партията на "Независимите гърци" на министъра на отбраната Панос Каменос - дясна, евроскептична формация. Със СИРИЗА тя споделя само противопоставянето на политическото статукво в Европа. Хората на Каменос подкрепиха предложенията, заявявайки обаче, че го правят "със свито сърце".

Голямото си мнозинство от 251 гласа в полза на пакета Ципрас дължи на гласовете на опозицията, като антипод на която дойде на власт на предсрочните избори на 25 януари. Тя включва управлявалите преди него "Нова демокрация" и ПАСОК, и либералната "Потами", които имат съответно 76, 13 и 17 депутати.

По време на дебатите обаче те предупредиха, че дават гласовете си сега, само за да спасят членството на Гърция в Еврозоната. Те не обещаха по-нататъшна подкрепа на Ципрас в приемането на законите и прилагането на мерките и обявиха, че няма да му подпишат празен чек.

След референдума на 5 юли той поиска единен национален фронт за преговори с кредиторите, но за подкрепата на опозицията роля изигра и Европейската комисия. Ръководствата на "Нова демокрация" и "Потами" бяха при председателя ѝ Жан-Клод Юнкер в дните преди гласуването в парламента.

Освен двете депутатки от СИРИЗА против мерките се обявиха Комунистическата партия на Гърция (15 места) и неонацистката "Златна зора" (17 места). Двама техни депутати бяха сред общо деветимата, които не участваха в гласуването.

То показа, че извън подкрепата на опозицията правителството става все по-зависимо от "Независимите гърци" и че при броя на бунтовниците в СИРИЗА то се очертава с крехко мнозинство от двама депутати в сравнения с 12 досега.

Ако Гърция успее да договори трета спасителна прогрма, финансирането по нея ще бъде отпускано на порции, само след като парламентът ѝ приеме, а правителството приложи мерки, в голямата си част противоречащи на програмната декларация на Ципрас.

Атинският бизнес всекидневник "Нафтемборики" нарече победата му в снощното гласуване "Пирова", а наблюдатели не изключват както ремонт на правителството така и вероятността от предсрочни избори.