Един от най-големите наркобарони на света, мексиканецът Хоакин Гузман, известен с прякора си "Ел Чапо" ("Дребничкият") е избягал за втори път от затвор с максимално ниво на сигурност, съобщи БиБиСи.

Последно Ел Чапо ебил видян в душовете на затвора Алтиплано вчера вечерта, съобщават от Националната комисия за сигурност на Мексико.

Гузман движеше картелът Синалоа, който вкарваше огромни количества метаамфетамини и кокаин в САЩ. За пръв път влиза в затвора през 1993 г, избягва през 2001 в кошница за пране, след като подкупил пазачите. Оттогава насам Държавният департамент на САЩ предлагаше 5 милиона долара за информация, която да помогне с ареста му.

Миналата година в широко отразен от медиите арест бе заловен отново. Мексиканските власти, както и президентът Енрике Пена Нието използваха събитието за демонстрация на твърдото им решение да се борят с престъпността.

Ел Чапо е на около 57 години, изключително малко се знае за живота му, израства в картелите през 80-те. Някои оценяват състоянието му на скромните 1 милиард долара.