Искате да пътувате в Гърция, но ви притесняват ограниченията на банкоматите? Има защо. Южната ни съседка е в необичайна криза, за която са взети необичайни мерки. Пред много банкомати има опашки, в много парите свършват бързо. Тъй като максималното теглене е 60 евро, за да го ограничат, много банки слагат само банкноти от по 50 в кеш машините си.

Група гръцки програмисти разработиха програма за смартфон, която показва най-близкият банкомат и дали има кеш в него. Димитрис Чатциелефтеру, Хари Спенцас и Кристос Критикос им хрумнало за тази възможност съвсем скоро след обявените ограничения.

Find ATM, както простичко се казва програмата, може да си свалите от тук за Андроид, версия за iOS за момента обаче няма.

Не се обърквайте от текста в Google Store, има я и на английски. И е впечатляващо проста и функционална.

Веднага щом я отворите, тя показва всички най-близки банкомати, дали имат кеш, и дали имат банкноти от 20 евро (за да може човек да изтегли пълният максимум от 60). 

Десет, петнайсет, трима посетители - това показва колко души са били при този банкомат и са дали данни за това какво е състоянието. Информацията се обновява постоянно от потребителите.

Ако сте при банкомата, можете да снабдите другите като вас с ценна информация - има ли голяма опашка, има ли банкноти по 20 евро. Както се вижда, ъпдейти за този банкомат на Алфабанк има през час-два, последният е от преди 10 минути.

Разбира се, има и опцията за карта:

През тази карта лесно можете да си направите маршрут до банкомата от бутоните долу чрез картите на Google. 

А ако ви трябват банкоматите само на определена банка, в търсенето има опции и за филтриране:

И, това е! Програмата е проста, малка, но изключително функционална. Ако имате път към Гърция, вече имате вариант да не обикаляте до безкрайност улиците в търсене на банкомат.