Въвеждане на валутен борд, е решението, което ще научи Гърция на фискална дисциплина, казва проф. Стив Ханке в интервю за  CNBC.

"Валутният борд те кара да поддържаш фискална дисциплина, защото не можеш да отидеш при централната банка и да искаш кредит. Не можеш да я накараш да печати пари, или да осигури спушна ликвидна помощ", обяснява той.

"Това е много дисциплинираща система, затова и България, която е малко по на север от Гърция, има дефицит малко под 3%, а съотношението ѝ на дълг към БВП е едно от най-ниските в Европа", припомня Ханке, смятан за "бащата" на българския валутен борд.

"Ключовите думи пред бъдещето на Гърция са възстановяване на доверието. Ако погледнете класацията на Световната банка за условията на правене на бизнес, по възможността за изпълнение на договорите Гърция е на 155-о място сред 189 страни, между република Конго (151-о място) и Зимбабве (157-о)", смята Ханке.

"Така че, никой не може да разчита на изпълнението на договорите, дори вътре в самата Гърция. Проблемът е, че дори да бъде сключена сделка с Гърция, на практика нямате никаква сделка. Всичко, което направи Ципрас, играейки си с Теории на игрите, доведе до това, че всеки осъзна, че не може да има каквото и да е доверие у гърците. Гърците трябва да докажат, че ще изпълнят условията на споразумението, още преди да говорят с ЕС", заключава икономистът.