"Манчестър Юнайтед" срещу "Байерн" е дерби, което навява спомени за 26 май 1999 г. Както и фрази от типа на: "феновете на "баварците" знаят защ"“. Тогава немският колос тотално надиграва "червените дяволи" на "Ноу Камп" в Барселона, води с 1:0 до самия край, но… само за две минути резултатът е обърнат – 2:1 за "Юнайтед" в един от най-великите финали въобще в историята на футбола.

Преди четири години пък, на четвъртфинал, тези два отбора отново се сблъскат един срещу друг и отново има драма. В първия мач „Юнайтед“ надиграва „Байерн“, води с 1:0, прави сериозни пропуски, а накрая победители са немците с два късни гола. На реванша на „Олд Трафорд“ „червените дяволи“ изиграват може би най-силните си 45 мин в Шампионската лига. Те буквално отвяват баварците, повеждат с три гола след страхотни атаки, но отново следва обрат – и отново „Байерн“ вкарва два гола, за да загуби с 2:3, което ги праща на полуфинал.

А освен всичко това „Ман Юн“ срещу „Байерн“ е дерби на Англия срещу Германия – феновете на футбола знаят защо. Миналата година на финала на „Уембли“ играха два немски отбора – баварците и „Борусия“ Дортмунд, и английските колеги се пошегуваха: „Лошата новина е, че немски отбор ще победи днес на „Уембли“. Но добрата е, че немски отбор ще загуби…“

Могат ли двата отбора да сътворят нова страница от историята или просто бележка под линия? Ако съдим по моментната форма – твърдо не. „Байерн“ лети, а „Юнайтед“ едва се държи на два крака. А на „Олд Трафорд“ „червените дяволи“ са трагедия в Англия, цели 7 загуби, малка утеха е, че в Европа през сезона са четири от четири. Четири от четири е и „Байерн“ като гост в ШЛ, две от победите са на английска земя – срещу „Манчестър Сити“ (3:1) и „Арсенал“ (2:0). Момчетата на Пеп Гуардиола станаха шампиони на Германия седем кръга преди края, а „Юнайтед“ е чак седми във Висшата лига, без никакви шансове за Топ 4.

Но и през 1999 г. „Байерн“ бе подчертан фаворит.

„Байерн“ беше много силен отбор миналата година, а сега тимът е дори още по-добър. Ние имаме проблеми, но искаме да победим не по-малко от „Байерн“. Играем срещу страхотен отбор, но точно в такива мачове „Манчестър Юнайтед“ показва истинското си лице“, заяви мениджърът на англичаните Дейвид Мойс преди сблъсъка днес.

Той е подложен на огромно напрежение след поредицата от слаби резултати, а и като цяло лошия сезон на отбора. Двубоите с „Байерн“ могат да се окажат решаващи за неговото бъдеще на „Олд Трафорд“.

„Излизаме срещу „Манчестър Юнайтед“ – един от най-важните клубове в света, независимо от моментната му форма. За мен е страхотно да се завърна тук след 20 години (2:2 с „Барселона“ в групите на ШЛ, сезон 94/95 – б.а.). Дълбоко в сърцето си знам срещу кой „Манчестър Юнайтед“ се изправям – на Уейн Рууни, на Рио Фърдинанд, на Неманя Видич, на Райън Гигс“, каза Пеп Гуардиола, треньор на „Байерн“.

Букмейкъри и специалисти сочат „Байерн“ за абсолютен фаворит, но много често в подобни мачове Давид поваля Голиат. Какво ще се случи – вижте от 21,45 ч на стадион „Олд Трафорд“ в Манчестър.