Днес Харпър Ли е на 89 години, не би  
  могла да живее без помощ, полусляпа и 
        глуха е. И може би никога няма да
разберем истината – била ли е подведена
           да се съгласи за издаването на
                          Go Set a Watchman.

Харпър Ли може би има и трети роман, намекна адвокатката на авторката на „Да убиеш присмехулник“. Пред „Уолстрийт Джърнъл“ в понеделник – ден преди по книжарниците да излезе продължението на класическия роман Go Set a Watchman, Тоня Картър коментира, че вероятно в депозитната кутия, където бе открита втората книга, има и трета.

Картър казва, че когато е проверила съдържанието на сейфа в родния град на Ли – Монровил в Алабама, и е видяла Go Set a Watchman, ръкописът е лежал под „значителен набор страници на друг текст“.

„Дали е по-ранна чернова на Watchman, или пък на „Присмехулника“, или дори, както ранни писма на Харпър предполагат, трета книга, свързваща двете? Не знам“, хвърля бомбата Картър и добавя, че експерти под ръководството на Ли в предстоящите месеци ще проверят сейфа и ще идентифицират какъв е текстът.

Това е поредното от разкритията около творчеството на Харпър Ли. След като преди 55 години тя издава „Да убиеш присмехулник“, печели Пулицър с него, а Опра Уинфри нарича романа „нашата национална книга“, Ли така и никога не издава нищо. До средата на 2014 г., когато адвокатката на Ли обяви, че предстои да види бял свят Go Set a Watchman – ръкопис, писан преди „Присмехулника“, където действието се развива 20 години след него.

Ранни ревюта на действието обаче откриват, че читателите може да бъдат много объркани. В новата книга принципният адвокат Атикус Финч, който в „Как да убиеш присмехулник“ защитава пред съда тъмнокож мъж, несправедливо обвинен в изнасилване на бяла жена, е развил расистки възгледи.

В новата книга, която излиза на български за Коледа и все още няма заглавие у нас, Скаут Финч, вече пораснала млада жена, се завръща в родния си град от Ню Йорк в средата на 50-те години. Тогава тя е поразена да открие, че баща ѝ Атикус посещава среща на Ку-Клукс-Клан и се обявява твърдо против расовата десегрегация.

Новият образ на Атикус ужаси много от почитателите на „Да убиеш присмехулник“, а все още оскъдната информация за него остави на въображението им да довършат историята. През десетилетията романът от 1960 година стана една от основните книги в литературните списъци на гимназии в Щатите и се нареди сред най-обичаните творби в американската литература. Едноименният филм с Грегъри Пек в ролята на Атикус затвърди ценността на романа.

Как се стигна до издаването на втори роман на Харпър Ли?

Go Set a Watchman всъщност е написана години преди „Да убиеш присмехулник“. Ли я завършва през 1957 г., но редакторът ѝ настоява да я промени на няколко пъти, докато писателката накрая използва Скаут Финч, за да разкаже историята си през детска перпектива – така я познаваме и ние.

Тоня Картър, адвокатката, през август миналата година се натъкнала на ръкописа. Тя отворила депозитната кутия, след като чула, че семейството на писателката говори за евентуален втори роман. Картър, която пое делата на Ли след смъртта на сестра ѝ по-рано през 2014 г., започна преговори за издаване с „Харпър Колинс“. И днес книгата е вече в книжарниците.

Самата Ли, на 89 години, живее в дом за възрастни хора. Почти не чува и е полусляпа след претърпян сърдечен удар през 2007 г. Тези обстоятелства преди месеци създадоха съмнения, че тя, вече незащитена от сестра си, е била подведена да издаде романа, който никога преди това не е искала да покаже на света. След разследване на властите в Алабама обаче случаят бе приключен.

Фактите днес са ясни – в първия си ден в продажба Go Set a Watchman вече оглави класацията на „Амазон“ за най-търсени книги. Веднага зад нея е „Да убиеш присмехулник“. А новината за евентуална трета книга само може да засили и без това огромния интерес към Харпър Ли…

Площад Славейков