Новият премиер на Франция е досегашният вътрешен министър Манюел Валс. За да се опита да спаси Социалистическата партия след катастрофалната загуба на местните избори в неделя, президентът Франсоа Оланд го номинира още в понеделник вечер. А днес Валс прекрачи прага на двореца "Матиньон", в който работи кабинетът на Франция. След като се сбогува с предшественика си Еро, новият министър-председател обеща, че ще продължи неговата политика. И обеща още в сряда да съобщи имената на новите министри.  

Оланд пък увери французите, че не е останал глух и сляп за посланията от вота. Той им обеща стегнат нов кабинет, който да пребори икономическата криза и берзработицата, както и да бъдат намалени данъците на хората. Изобщо бъдеще в розово, което обаче той вече бе начертал един път - при избирането му за президент преди две години. А оттогава нищо не се случи и нищо не тръгна нагоре. Само рейтингът му спадаше непрестанно, за да удари историческото дъно - 20 на сто одобрение.  

Самият Манюел Валс обича да се нарича ченге №1 и бе много деен като вътрешен министър. Това притеснява наблюдателите, защото старт на икономиката и справяне с безработицата са далеч от амплоато на Валс.

Същият този министър през миналите две години остро нападна български и румънски роми. 

"Ромите във Франция не искат да се интегрират, обяви тогава Валс в интервю за френския в. "Фигаро". Франция ще продължи с принудителното премахване на ромските лагери и ще оказва помощ за намиране на работа на ромите в собствените им страни, отсече той.

Валс разви тезата, че изграждането на селища с цел интегриране на ромите едва ли ще даде очаквания резултат.

"Такова решение може да обхване само малка част от тях, защото, за жалост, жителите на лагерите не искат да се впишат в нашата страна по културни причини или защото са под контрола на мрежи за просия или проституция", заяви министърът.

"Смятаме, че около 20 000 мъже, жени и деца, повечето от Румъния и България, живеят напълно незаконно в повече от 400 лагера във Франция, две трети от тях са в околностите на Париж", твърдеше той. 

"Настанили се до бедни квартали, вече обхванати от кризата, те са в основата на проблеми в съжителството, придобиващи понякога тревожни форми, както показват и редица пожари", разказваше Валс.

През 2012 г. Париж експулсира 12 800 румънци и българи от рекордните изгонени общо 37 000 души. В началото на 2013 Манюел Валс премахна паричната помощ за "хуманно репатриране" (300 евро за възрастен и 100 евро за непълнолетно дете), която те получаваха. 

"Това беше перверзна система, която водеше до организиране и дори благоприятстваше инстуционализирането на широка мрежа за нелегална имиграция”, мотивира се Валс .

Тогава първото ченге на републиката си навлече много и то остри критики в Европарламента, а етнически роми във Франция дори заплашиха да го съдят за подбудителство и насаждане на расова омраза.

След неговата твърда ръка по отношение на пришълците, редица наблюдатели във Франция го оприличиха на най-десния в соцпартията, а други дори му залепиха етикета - левият Сарко. Както е известно бившият президент Никола Саркози и като бивш вътрешен министър бе безкомпромисен по отношение на имигрантите и дори се стигна до няколко бунта в градски предградия с предимно чуждестранно население. 

Мануел Карлос Валс е роден 13-ти август 1962 в Барселона.

Химнът на фамозния футболен клуб "Барса" е композиран от негов втори братовчед със същото име. Дядо му е бил главен-редактор на Католическия републикански вестник в Испания, но след идването на диктатора Франко е уволнен.

През 1982 г. Валс става натурализиран французин и вече е член на Социалистическата партия. След пет години се жени за Натали Сули, от която има четири деца. През 1988 г. вече е съветник по въпросите на младежта и спорта на премиера Мишел Рокар, а девет години по-късно е бил и съветник по комуникациите на премиера Лионел Жоспен. 

През 2010 година сключва брак с прочутата френска цигуларка Ан Гравоан, носителка на престижни музикални награди.

Преди две години бе опонент на Оланд в президентските избори, но след като се класира едва пети на първичните социзбори, се оттегли и даде подкрепата си на сегашния държавен глава. А през 2008 г. бе на страната на Сеголен Роаял в изборите за шеф на социалистите. Но тогава тя ги загуби, а с Оланд  дълги години бяха съпрузи и имат четири деца. Дори сега се заговори, че г-жа Роаял може отново да се върне в политиката като влезе в новото правителство.

Валс винаги се е обявявал през последните години за вдигане на възрастта за пенсиониране. Едва ли обаче сега ще посмее да направи такава стъпка. Същото важи и за подкрепата му за повишаване на ДДС на хранителните стоки. С колкото покачи този данък, с толкова автоматично ще му падне рейтингът, твърдят наблюдатели на френския политически живот.

А какво точно ще направи Валс, предстои да видим, след като подбере екипа си и направи първите 100 дни като премиер.