Невиждани досега детайли от повърхността на Плутон публикуваха тази сутрин от НАСА, след като техния космически апарат News Horizons (Нови хоризонтr) мина най-близо до бившата планета.

Снимката е от 13 юли, в около 23 часа вечерта, когато роботизирания New Horizons е бил само на 766 000 километра - около два пъти по-далеч, отколкото е Луната от Земята. 

Най-впечатляващо на снимката е сърцевидното петно на повърхността.

New Horizons бе изстрелян в космоса през 2006 г именно с цел да огледа и изследва отблизо Плутон, която тогава съвсем наскоро бе загубила статута си на планета. Роботизираният апарат ни донесе изключително много нова информация за Плутон и петте му луни, като разбрахме, че планетата-джудже е всъщност малко по-голяма от предишните изчисления - но не достатъчно, че да си върне старата "титла".

Апаратът обаче не може да остане в орбита около Плутон и да го оглежда дълго време, тъй като се движи с 48 000 км/ч. Днес той минава покрай последната планета и от утре навлиза в Пояса на Кайпер, група от 800 обекта, от която Плутон и спътниците му са част.