35 са филмовите продукции с просрочени задължения по сключени договори с Националния филмов център. Имената на фирмите им са обявени в списък, закачен на видно място в агенцията. Най-висока сума дължи "Камера" ООД, собственост на Димитър Митовски и Димитър Гочев.

Общи всички филмови продуценти трябва да върнат 1,5 млн. лв., а Митовски и Гочев – 902 хил. лв., разкри пред "Площад Славейков" и.д. директорът на Националния филмов център Павел Васев. Парите са били преведени за четири филмови проекта, за които "Камера" са спечелили конкурс от НФЦ – "Люси", "Червено злато", "Салтомортале" и "Бодливото свинче", но заради неизрядни документи Филмовият център ги е поискал обратно. Ако не ги върнат, държавата ще си ги вземе по съответния ред, обясни Васев.

На всички нередовни контрагенти на НФЦ са пуснати известия за предстоящото спиране на финансите за проектите им, на някои са пратени и нотариални покани. Васев очаква министърът на културата да подпише наказателно постановление за нередовните продуценти да бъде преустановен достъпът им до конкурси и до финансиране от НФЦ за 3 години. Давност няма да има.

Нито едно наказателно постановление не е издавано досега през годините от Министерство на културата за незаснети филми, за които държавата е отпускала средства. Това скоро ще промени, защото и.д. директорът на Националния филмов център Павел Васев се е заел да направи и корекции в Закона за филмовата индустрия.

След получаването на предизвестията он НФЦ някои продуценти са започнали да погасяват задълженията си – например "Виктория филмс", "Аудиовидео Орфей", "Кулев филм" (тези, задраскани с червено).

Вижте списъка на длъжниците към Филмовия център:

Източник Площад Славейков