Прокуратурата няма капацитет ефективно да разследва корупцията по-високите етажи на властта. Липсва напредък за довеждането до успешен край в съда на случаи на организирана престъпност.

Това са част от нещата, които евроекспертите са отбелязали в т.нар. устен доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество, пише "Дневник", позовавайки се на източници в дипломатическия ни корпус. За част от изводите на Европейската комисия съобщи малко по-рано през деня правосъдният министър Христо Иванов.

Като пример за липсата на капацитет в държавното обвинение да се справя с корупцията, евроекспертите посочват липсата реакция в правоохранителните институции към установените нарушения и проблеми в Софийски градски съд, чийто бивш шеф сега отговаря за подписани нерегламентирани СРС. 

От Комисията са отбелязали и, че прокуратурата не спазва изготвения от нея план за действие по анализа на държавното обвинение. Именно с него започна мандата на главния прокурор Сотир Цацаров преди повече от две години.

И този път Висшият съдебен съвет е критикуван заради липсата на решение за проблемите със системата за случайно разпределение на делата, работата на етичната комисия, и неефективните дисциплинарни производства.

От комисията отчитат като положителна стъпка успешното провеждане на втория избор за председател на Върховния касационен съд, когато избран беше Лозан Панов, както и успешното финализиране на избора за нов главен съдебен инспектор.

От ЕК се надяват, че предложения проект на закон за борба с корупцията по високите етажи, изготвен от екипа на Меглена Кунева, ще бъде приет, без съществени корекции.