Скъсяване на мандата на главния прокурор до 5 г. и възможност на третата година - ако Висшият съдебен съвет не е доволен от него, да го сваля. Освен това нов начин за избор на самия ВСС, както и въвеждане на специален "зам.-главен прокурор за борба с корупцията", който да може да образува дела без нареждане от Главния.

Това са част от предложенията на "Инициатива Правосъдие за всеки". Гражданското сдружение стана най-популярно с това, че бе домакин у нас на бившата министърка на правосъдието на Румъния, а сега евродепутат Моника Маковей.

От "Правосъдие за всеки" обявиха, че не са доволни от досега обявените мерки за реформа на съдебната власт.

Днес пред журналисти от "Правосъдие за всеки" обявиха няколко свои следващи стъпки, недоволни от недостатъчните - според тях - предложения за съдебни реформи.

Първо те се обявяват против това, че прокуратрата не е включена в предложенията за прекрояване на съдебната власт, искат премахване на методическото ръководство на главния прокурор, т.е. - срещу т. нар. вертикална структура на държавното обвинение.

Инициативата настоява още мандатът на обвинител № 1 да бъде намален от 7 на 5 години, като се въведе периодина оценка на дейността му.

"Отрицателна оценка на Пленума на ВСС (т.е. - всички членове на Съвета, когато той  евентуално бъде разделен на 2 колегии, б.р.) за справянето му със служебните задължения по ръководството на Прокуратурата, както и при неприемане на годишния доклад за прилагането на Закона и дейността на Прокуратурата или при уронване на престижа...", са трите основания, на които се предлага да може да се прави импийчмънт.

От гражданското движение предлагат това да става с предложение до президента с мнозинство от 2/3 от членовете на ВСС.

Те предлагат още да бъде въведен с промени в конституцията "заместник главен прокурор за борба с корупцията", който да може да бъде сезиран от всеки гражданин и да образува разследвания и да внася обвинителни актове в съда без санкцията на началника си. За него процедурата по импийчмънт да е същата.

Самият ВСС обаче трябва да се преструктурира, като парламентарната квота бъде намалена от 11, както е сега, само до 7 членове. От "Правосъдие за всеки" обръщат внимание, че трябва да бъде прецизирано сегашното конституционно изискване членовете на ВСС да са с "високи професионални и нравствени качества".

Те подкрепят идеите самият Съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, но Пленумът, т.е. сборът от членовете, все пак да не може да взима никакви решения, свързани със съдиите. Те предвиждат дори при предложения за избор на председатели на ВКС и ВАС прокурорско-следователската колегия да няма право на глас.

Участниците в пресконференцията казаха още, че се учредява Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт. Така те ще могат директно да внасят предложения в Народното събрание или до органите на централната изпълнителна власт.

Във връзка с предстоящото гласуване за конституционни промени те са изготвили и персонални писма, с които апелират до съвестта на всеки един депутат.

"... Ние, независимите граждани, обединени в Инициатива „Правосъдие за всеки”, Ви призоваваме:

1. Да подкрепите на първо четене предложения проект за изменение и допълнение на Конституцията, за който предстои гласуване в края на юли, така както 200 от Вас подкрепиха стратегията за съдебна реформа през януари 2015 г.!

2. Да вникнете в правдивостта и подкрепите между първо и второ четене предложенията на Инициатива „Правосъдие за всеки“, които не са включени в настоящите законопроекти, но считаме за крайно необходима законова гаранция в полза на дълбоката съдебна реформа.

3. Лично да оказвате активен натиск за нулева толерантност към корупцията.

"Тук самоцелната партийна директива е безчестен вариант... В очакване на Вашето ЗА", пишат от сдружението до депутатите.