Андрей Слабаков унижава и обругава хомосексуалните, отсече Върховният административен съд, съобщава сайтът BIG5, цитирайки ЛГБТ (акроним, възприет за официално обозначение на гей общността). Административният съд София-град отмени и второто решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по казуса с хомофобските изказвания на режисьора Андрей Слабаков в ефира на Нова телевизия през 2011 г. ВАС обаче потвърди решението на първата инстанция и върна преписката за ново произнасяне на КЗД със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона.

В момента Слабаков е с изключен телефон, но от негово име съпругата му Ернестина Шинова заяви пред „Площад Славейков“, че изказването на режисьора в предаването „На инат“ (което вече не съществува) преди 4 години е било просто шега и в унисон с хумористичния стил на шоуто.

Проблемите застигат Андрей Слабаков след интервю с анимираното магаре Марк О’Селски. „Водещият“ го пита за негово изказване от интервю пред друга медия, на което гостът отговаря:

„Гейовете са много по-вредни от тютюнопушенето”;

„Разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаем в някои държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

Пред Марк О’Селски режисьорът споделя още, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Заради тези твърдения на 28.04.2011 г. ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев внасят жалба в Комисията за защита от дискриминация. През април 2012 г. КЗД излезе с решение в полза на Андрей Слабаков. Основните аргументи на Комисията са, че предаването „На инат“ има хумористичен характер, както и че Слабаков е изразил лично мнение, пише още BIG5.

След обжалване от страна на активистите през октомври 2012 г. Административният съд отхвърля аргументите на КЗД и връща преписката за ново произнасяне. От антидискриминационния орган обаче обжалват, настоявайки, че осъществена дискриминация в изказванията на режисьора няма.

В началото на 2015-а година Комисията за защита от дискриминация за втори път, въпреки двете съдебни решения и дадените указания от съда, отново постановява, че няма нарушение на закона. Следва поредно обжалване и на 16 юни Административтият съд обяви второто решение на КЗД за нищожно поради неспазване на предходните съдебни решения и задължителните указания по тълкуване и прилагането на закона.

Сега обаче ВАС потвърждава решението на първоинстанционния АССГ, като установява „тормоз“ и „подбуждане към дискриминация“ в процесните изказвания на Слабаков. Решаващият състав отчита, че публичният начин, по който са направени изказванията – в национален телевизионен ефир – допринася за унизяването и обругаването на хомосексуалните. Според Върховния съд „хумористичният характер на предаването сам по себе си не води до изключване на забраната за дискриминация“.

„Преди 20-ина дни получихме поредно съобщение, че Андрей е оправдан –каза пред „Площад Славейков“ Ернестина Шинова. – Това, което сега е излязло, не знам какво е. Иде ми да кажа: „Аз съм Шарли“, защото се чувствам преследвана! И какво толкова е казал в това предаване – все едно някой да ми забрани да разказвам вицове за хомосексуалисти! Иде ми да си сложа табелката „Аз съм Шарли“ и да хукна с нея. 

Как да се чувства Андрей?! С това, което е казал, не е обявил война! Това е хумор – независимо дали ти харесва, или не.

Нещата стават вече дълбоко нетолерантни от тяхна страна към нас. Чувствам се дискриминирана, някакви дела се подхващат отново и отново… Ако те не го бяха раздухали така, никой нямаше да знае и да помни този случай. Струва ми се, че те като че ли искат това нещо да се помни, да се знае, да се разисква и да се създава напрежение между едни и други хора. Не разбирам защо го правят – освен ако не са икономически облагодетелствани от това.

Аз, както и Андрей, нямаме абсолютно нищо против хомосексуалистите – това е просто смешка, казана в хумористично предаване.“

През 2013 г. Андрей Слабаков заяви пред агенция „Фокус“, че, ако случайно го осъдят и му наложат глоба, предпочита да излежи присъдата си, но не да дава пари.

площад "Славейков"