Европейската централна банка (ЕЦБ) е въвела тайни кредитни линии за България и Румъния в опит да убеди чуждестранните регулаторни органи да не спират подкрепата си към местните подразделения на гръцките банки, предаде "Файненшъл таймс".

Това е станало скоро, след като Еврогрупата одобри отпускането на нов заем от Гърция за 900 млн долара, за да съживи финансите на страната до окончателното одобрение на новата спасителна програма за Гърция.

Гръцките банки "Пиреос" (Piraeus), "Националната банка на Гърция" (National Bank of Greece), "Юробанк" (Eurobank) и "Алфа банк" (Alpha Bank) имат значителни активи в страните от Централна и Източна Европа. Ако местните регулатори поемат контрола върху тези активи, банките майки ще понесат непосредствен капиталов удар, който може да бъде фатален за гръцката финансова система, пише вестникът.

"Опасенията са, че ако някой започне пръв и "дръпне шалтера", всички ще го последват", казва анонимен източник пред изданието.

ЕЦБ е въвела специални двустранни кредитни линии с Румъния и България, за да увери Букурещ и София, че гръцките банки в двете страни ще получат финансова подкрепа при настоящата криза, твърди вестникът.
Подобни суапови линии, които дават възможност на чуждестранни централни банки да получават заеми от ЕЦБ и да раздават средствата като кредити на местния пазар, бяха използвани в периода на финансовата криза в Еврозоната, но обикновено бяха оповестявани.
От БНБ, Централната банка на Румъния и от ЕЦБ са отказали коментар, отбелязва "Файненшъл таймс".

Гръцките банки в България ще продължат да функционират нормално. Това съобщи на 29 юни БНБ до медиите.

"Вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България”, заявиха от Централната ни банка. То е във връзка с решението на гръцкото правителство да обяви неработни дни за опериращите в Гърция банки и за въвеждане на капиталов контрол в страната. 

"Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система”, се казваше още в съобщението.