БРЮКСЕЛ - НАТО ще преразгледа плановете си за колективна отбрана и разположението на силите си в Европа с оглед кризата между Русия и Украйна, съобщи генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.

„Ние обсъждаме всички възможности да засилим колективната си отбрана, включително с актуализация и по-нататъшно развитие на отбранителните ни планове, засилване на ученията и също – подходящи разполагания на сили“, заяви той, преди да открие двудневна среща на външните министри на Алианса. „Няма да се поколебаем да предприемем по-нататъшни стъпки, ако е необходимо, за да осигурим ефективно възпиране и отбрана“.

„За съжаление, не мога да потвърдя, че Русия изтегля войските си (б.р. от границата с Украйна). Това не е, което ние виждаме,“ каза Расмусен. „И това масивно натрупване на войски не може  по никакъв начин да допринесе за намаляване на напрежението“.

Генералният секретар не уточни как НАТО би засилила присъствието в новите си членки от бившия Източен блок. Той посочи само, че това ще зависи от развитието на ситуацията.

Миналия месец отбранителният съюз засили въздушните патрули в балтийските държави и изпрати разузнавателни самолети АУАКС да наблюдават източните граници на Полша и  Румъния. Американски, румънски и български бойни кораби проведоха учение в Черно море.