Подбрахме някои подходящи за морето четива – разбира се, далеч сме от мисълта да ви пробутваме кримки и чиклит, спрели сме се на качествена, майсторски написана литература, която в повечето случаи може да се похвали с липса на излишна претенция.

Постарахме се да изведем на преден план за всекиго по нещо – от истинската история за живота на една малка книжарничка до разказите на българските емигранти, от извратен инспектор до Джийзъс Крайст Джуниър, от цинизма на Нина Бранкович до завета на Георги Марков.

keretНовият Етгар Керет например е съвсем пресен в книжарниците – израелският писател издаде на български език фейлетоните си в сборника „Седем добри години“. С типичния си раздвижен стил и щури хрумвания Керет предлага художествена документалистика, делничен театър и онова, с което добре го познаваме – дисекция на общочовешките странности.

От лудия Керет до едно друго съвсем ново у нас четиво – романът „Фадър наш“ на Манос Вуракис. Гърците в момента не са в най-доброто си състояние на духа и сметките, но пък винаги са били известни с нюх към хумора и веселото настроение. Това е приносът и на „Фадър наш“ – забавен сюжет, в който са забъркани Бог Отец и двама от Синовете му, един от които пратен на Земята, за да подготви Второто пришествие. Проблемът идва, когато младият Джийзъс Крайст Джуниър, накратко – Джес, започва да се изявява като абсолютен секссимвол на отчайващо инфантилната ни планета…

От религиозната ирония се пренасяме към съвсем истинския и трогателен свят, който Дженифър Нивън създава във „Всички наши места“. Романът, който е сред най-купуваните заглавия в книжарниците в последно време, разказва за Теодор Финч, запленен от идеята да умре. Той всеки ден обмисля различни начини, по които да отнеме живота си…, но и ден след ден намира нещо, заради което си струва да се живее. Съдбоносна се оказва срещата му с Вайълет Мърки, наскоро загубила сестра си. Вайълет и Теодор оформят странна двойка и поемат на пътешествие, откриващо им колко величествен, просто красив или грозен може да бъде животът. Двамата се откриват един друг, седейки на ръба на животите си.

studenaПочитателите на интелигентно написани криминални четива могат да се спрат на „Убийствено студена“ на Луиз Пени – в романа отново се срещаме с необикновено прозорливия инспектор Гамаш, който трябва да разкрие три подозрителни смъртни случая. По време на ежегоден двубой по кърлинг, в най-вълнуващия миг е убит човек от публиката – при това най-мразената жена в околността. Дни по-късно следват още две престъпления. На ход е Гамаш, който трябва да ги разплете.

Любителите на криминални романи, които обичат и черния хумор, имат на разположение романа „Смърт в Бреслау“ на поляка Марек Крайевски – който забърква сложна плетеница от събития, в която срещаме Гестапо, масони, ритуални убийства и един извратен инспектор. Той бива известен за жестоко престъпление по време на партия еротичен шах…

Черен хумор и пиршество на цинизма срещаме и в първия роман на Деница Дилова – „Дневният живот на нощните пеперуди“, който от няколко месеца е на пазара, но вече спечели любовта на читателите. Книгата ни среща с очарователната Нина Бранкович. Няма как да не се влюбите в нея – тя е забавна, ослепителна и вулгарна точно толкова, колкото е нужно, за да посече моралните съдници в обществото. И да възхити с интелигентното си презрение към закостенелите ценности.

Шеметен, трогателен и написан в блестящ стил е и романът на Георги Томов и Дейна Бренченс „Докато дишам“. Той ни прехвърля между България, Холандия и Франция, запознава ни с трагичната съдба на млада майка, чиито деца са отнети, сблъсква ни с проблеми от българската действителност и с лични човешки драми. Но най-важното за читателя е сложната задача да остави книгата настрана преди да затвори и последната страница.

KufarutПродължаваме с българските автори, но този път със сборник – впечатляващата колекция от емигрантски разкази „Куфарът на брат ми“, в която попадат автори като Георги Господинов, Иво Иванов, Явор Гърдев, Рана Дасгупта, Нева Мичева, Димитър Кенаров… 22 истории от всички краища на света, които теглят към българското и към общата съдба, сполетяла героите им.

Страстните почитатели на уюта на малките книжарници навярно ще бъдат възхитени от Петра Хартлиб и нейната „Моята прекрасна книжарничка“. В книгата си Хартлиб разказва истинска история – как ненадейно купува книжарница във Виена, мести се със семейството си от Хамбург, за да я разработи… и се оказва в центъра на години безсъние, тонове книги, немислимо количество работа от зори до малките часове на нощта. Струвало ли си е усилията? Да, защото в крайна сметка обичаме книгите повече от всичко.

Една ненова книга също привлича вниманието – есетата на Георги Марков в „До моя съвременник“. По-голямата част от текстовете се публикуват за първи път – те обаче оригинално са били четени по радио „Дойче веле“ в периода 1974-1978 г. През годините сме се убедили колко актуален е и до днес дисидентът Георги Марков по въпросите за стадото, страха и покорството – а това няма как да не докосне и в издадените сега негови есета.

Enthusiast_Udushenata-kralica_cover-firstРоманът „Удушената кралица“ на Морис Дрюонпък е за почитателите на историята – и идва от големия майстор в жанра. Книгата е своеобразно продължение на „Железният крал“ и започва от деня след смъртта на Филип Хубави. Величието на Франция е заплашено да поддаде под започналите борби и интриги сред придворните – чрез безволевия и лишен от всякакви политически дарби нов крал Луи Х. „Това е истинската игра на тронове“, казва за поредицата на Дрюон Джордж Мартин. А той разбира от тези неща…

За финал едно нетрадиционно предложение –Джохана Басфорд с нейните рисувателни книги за възрастни – „Омагьосаната гора“ и „Тайната градина“. Не сте си представяли и като големи да се отпуснете с моливи, флумастри, маркери и тънкописци? Е, почивката на морето, между плажовете, преди вечерното излизане или пък докато изчаквате ленивия си партньор да стане от сън, са идеални да освободите въображението си и да пооцветявате.

 

 

площад "Славейков"