САЩ искат да увеличат броя на своите войници и бойни самолети във военновъздушната база "Михаил Когълничану" в Румъния, предаде Ройтерс.

Новината съобщи румънският президент Траян Бъсеску. Тя дойде на фона на търканията между Запада и Русия заради Украйна.

Американската армия използва базата "Когълничану" на брега на Черно море от 1999 г. От миналата година тя е главен транзитен пункт за прехвърляне на американски бойци, завръщащи се от мисия в Афганистан. Полигонът се намира близо до Украйна и до полуостров Крим, който Русия анексира през март.

"Посолството на САЩ в Букурещ помоли за подкрепа от румънските власти да разшири сегашните си дейности в базата "Когълничану", съобщи Бъсеску в писмо, изпратено до председателя на долната камара на парламента.

Според посланието на президента става дума за увеличаване с 600 души на войниците в базата, които в момента са малко над 1000, както и на броя на бойните самолети.

За искането стана ясно в деня, в който външните министри на страните от НАТО се събраха в Брюксел. Те обсъждат сигурността в посткомунистическа Източна Европа след руската инвазия в Крим.

Малко преди началото на срещата руската агенция "Нюзру" съобщи, че НАТО има намерение да изгради нови бази в Източна Европа, за да успокои партньорите си, разтревожени заради Крим. Не се съобщаваха конкретни държави.

Клуб Z отправи запитване към българското военно министерство. Оттам ни препратиха към Министерството на външните работи. От дипломатическото ведомство отказаха да коментират каквото и да било преди завършването на форума в Брюксел.