"Атака" ще направи всичко възможно, за да свали правителството, ако София продължава да подкрепя санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим, заяви в интервю за Ройтерс лидерът на партията Волен Сидеров.

Националистическата партия е балансьор на силите в българския парламент и нейните заплахи са пример за натиска у дома върху правителствата в Европа по взимането на позиция за най-тежката криза между Запада и Изтока след края на Студената война, продължава агенцията.  

Ако партията сложи прът на премиера Пламен Орешарски, може най-бедната държава в ЕС да се върне към политическа нестабилност. Масовите улични протести през миналата година  вече свалиха едно правителство и почти бяха на път да блокират и този кабинет през време, когато страната се бори да възстанови икономиката си.

Позицията на българските лидери по отношение на украинската криза са особено колебливи. От една страна държавата върви към по-тесни връзки с Европейския съюз, на който стана член преди 7 години. От друга обаче - тя е почти изцяло зависима от енергийните доставки от Русия и много българи чувстват дълбока привързаност към своя голям съсед отвъд Черно море.

"Атака", която остро критикува САЩ и членството на България в НАТО е единствената българска партия, която открито подкрепя руската интервенция в Украйна.

"Ако настоящото българско правителство ги подкрепя (санкциите), аз ще заема твърда позиция срещу това и ще работя за неговото сваляне", заяви лидерът на партията Волен Сидеров в интервю в неговия кабинет в българската столица, пише Ройтерс.

"После ще се питаме сами себе си какво правителство и какво мнозинство ще дойде на власт - може да бъде същото, но може да има и промени", допълва той.

"Проблемът е на гласоподавателите, които трябва да се събудят и най-накрая да разберат, че правителството в България трябва да води независима политика и да се сложи край на колониализма, към който насила бяхме подтикнати", цитира агенцията Волен Сидеров.

И за да подчертае връзките на България с Русия, Сидеров държи на стената в кабинета си античен пистолет и сабя - реликви от Руско-турската война, която довежда до освобождаването на България от Турско робство.

Освен заплахите на "Атака"  да оттегли подкрепата за правителството, социалистическата партия рискува да си навлече гнева и на гласуващите през май за Европарламент. БСП е пряк наследник на комунистите, които управляваха България преди падането на Берлинската стена, когато страната бе смятана за най-близък съюзник на СССР. Много от нейните днешни гласоподаватели са за близки връзки с Русия, продължава агенцията.

Спорната позиция на БСП доведе до изпращане на противоречиви послания за нейните намерения. България прие първите санкции срещу Русия и два пъти участва в морски военни учения в Черно море заедно с американски бойни кораби. Премиерът обяви, че страната няма да подкрепи по-нататъшни санкции, но пък посочи, че София няма да налага вето в ЕС, пише Ройтерс.

Във всеки случай на нови наказателни мерки най-вероятно яростно ще се противопоставят и много от останалите бивши комунистически държави в ЕС. Те не са съгласни с агресията на Русия, но могат много да загубят от налагането на санкции срещу Москва.

"България трябва да наложи вето", казва Сидеров, белокосият бивш журналист, срещу когото по-рано тази година започна разследване за хулигански прояви към френска дипломатка, пише Ройтерс. "Тя (б.р. - България) има право да направи това и тогава Европейският съюз няма да може да наложи санкции", добавя той.  

"И тихичко и неофициално представители на Германия и Франция ще кажат "добре, че ни спасихте", защото противопоставянето с Русия ще им струва милиарди евро", твърди Сидеров.