Зебрите имат ивици, за да възпират мухите Цеце и други кръвопиещи мухи, показва ново изследване, целящо да разреши спора сред биолозите, който продължава вече 140 години.

Ние от Клуб Z няма как да не сме доволни от откритието. Както е известно, нашият талисман е зебрата, което значи, че имаме достатъчно възпиращи качества срещу досадни, кръвосмучещи политически мухи.

От 70-те години на 19-ти век учените, чийто спор е породен от създателите на теорията на еволюцията Чарлз Дарвин и Алфред Ръсел Уолъс, са на различно мнение за това как зебрата се е сдобила с характерния си външен вид. Дали ивиците й са за камуфлаж и я защитават от хиени, лъвове и други хищници в саваната? Дали те излъчват топлина, за да я охлаждат? Или имат социална роля за идентичността на групата или чифтосване?

Ново изследване, публикувано в сп. "Нейчър комюникейшънс" установи, че най-вероятно е ивиците да възпират паразитни мухи. До заключението се стигнало след лабораторни експерименти, които показали как хранещите се с кръв мухи избягват повърхности с ивици и предпочитат да кацат върху едноцветни повърхности.

Учените, ръководени от Тим Каро от Калифорнийския университет в Дейвис, твърдят, че няма черно-бял отговор на голямата загадка с ивиците, но теорията за насекомите е най-доброто предположение. Изследователите открили силно географско съвпадение между зебрите и двете групи хапещи мухи Tabanus и Glossina, които се хранят от представители на семейство коне. Това обяснява защо зебрите се нуждаят от щит срещу насекомите.

Има и редица индиректни доказателства. Други видове от семейство коне, като дивите коне например, са изложени на много по-голям риск да бъдат тормозени от хапещи насекоми. Учените открили сравнително малко кръв от зебри при мухите Цеце, въпреки че зебрата има малък слой от косми, които са по-къси и тънки от тези на жирафите и антилопите.

В същото време зебрите са далеч по-предпазени от сънна болест, свързано с мухата Цеце заболяване, което е широко разпространено сред другите африкански представители на семейство коне. Паразитните мухи могат да предават редица заболявания, когато ухапят плячката си, а апетитът им може да е огромен.