НАСА се готви да обяви голяма новина днес на извънредна пресконференция. Космическият талескоп Кеплер е открил втора планета като Земята, пише сайтът „Спейс“. Планетата, подобна на нашата, е била забелязана в орбитата на друга звезда. 

Говорител на НАСА обяви в аванс пред медиите, че днес (бел. ред. – четвъртък) ще съобщи за уникално откритие, направено с космическия телескоп Кеплер – част от мисията на Американската космическа агенция за търсене на извънземни цивилизации.

„Екзопланетите – особено малките с размери колкото Земята, принадлежаха към сферата на научната фантастика през последните 21 години – се казва в изявление на НАСА. – Днес астрономите са на прага на откритие, за което хората са мечтали в продължение на хиляди години – друга Земя.“

Участници в конференцията, която ще започне в 19 ч. българско време, са Джон Грансфелд, управител на Дирекцията за научните мисии на НАСА във Вашингтон, Джон Дженкинс, директор на анализаторите на данните от телескопа Кеплер, Джеф Кофлин, изследовател чрез телескопа Кеплер от института СЕТИ от Маунтин Вю, Калифорния, Дидие Куелоз, професор по астрофизика от Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Космическият телескоп Кеплер, чието изработване е струвало 600 млн. долара, бе изстрелян през 2009 г. с цел изучаване на многообразието на планетни системи в спиралната галактика Млечен път. Досега е засякъл 4461 планети, но за първи път една от тях е подобна на Земята.

Площад Славейков