Поредно извънредно заседания на Народното събрание ще има на 28 юли, вторник, гласуваха преди минути депутатите. Основните точки ще бъде изборът на омбудсман и гласуването на трите въпроса на референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев.

В пленарна зала всъщност ще се избират членовете на Комисията за произвеждане на тайно гласуване, в която има 9 депутати - по един от всяка ПГ и един независим. Дали самото гласуване, което се осъществява с бюлетини в рамките на час, ще бъде в същия ден, зависи от председателката на НС Цецка Цачева.

Двама са кандидатите за омбудсман - досегашният Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок, и кандидатката на БСП Мая Манолова. Въпреки срещите на кандидатите с парламентарните групи в последните дни, не е ясно кой кого ще подкрепи във вторник. ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "по съвест" след срещата си с Манолова, която не се извинила за аферата "Костинброд".

Този вторник ГЕРБ отказа да намали прага за референдума, гласувайки "въздържал се" на собственото си предложение. На 28-ми трите въпроса на президента Плевнелиев, останали непроменени от комисия, ще се гласуват в зала. Припомняме ги:

"Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?”

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?”

"Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”

Другите точки от дневния ред са удължаване срока на действие на временната анкетна комисия, която ще проверява състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 година, и гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Министерски съвет.