И омбудсманът Константин Пенчев коментира днес постигнатото вчера съгласие за промени в Конституцията, отбелязвайки пред бТВ, че не може да има подобни промени без консенсус.

"Аз като стар съдия, имам 20 години съдийска практика, знам една утвърдена максима – и най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение", заяви той, пожелавайки успех на законопроекта.

Според него, дори спорните части от промяната не изискват Велико Народно събрание.

"Малко съм скептичен за това доколко може Конституционният съд да се произнася предварително. Има опасен прецедент от 2003 г. Тогава КС наруши своя основен принцип, че никога не се произнася по бъдещо законодателство", припомни Пенчев, визирайки решението на Конституционния съд по отношение на планирани тогава промени в основния закон.

Според него кадруването в съдебната система все още се осъщестява по същия начин, както преди години, покрай кандидатурата на Светлин Михайлов за втори мандат председател на Софийския градски съд, той заяви, че решенията се взимат "на бели покривки".

"Хората и обществото имат нужда от тази реформа. България има нужда. Тези, които нямат нужда, не могат да избягат от нея. С повече компромиси или с по-малко, реформата върви", смята Пенчев.

Той коментира и защо е решил да се кандидатира отново за поста омбудсман - след издигането му от Реформаторския блок е видял подкрепа от много места, и е решил, че е недостойно да откаже. Освен депутатите от Блока, много извън него са му казали, че ще гласуват за него.

На въпрос какво не е свършил през първия си мандат, което би искал да промени, той отговори така:

"Омбудсманът, освен че е посредник между администрацията и хората, имам чувството, че може да бъде обединител. Втория мандат, ако бъда избран, ще мога да бъда истински обединител на гражданите, а също и на институциите, които воюват помежду си", каза Пенчев.