СИМОНА РУСЕВА

След 17-часов полет и междинно кацане в американската ВВС-база в Рамщайн, Германия, президентът на САЩ Барак Обама се приземи снощи на летището в кенийската столица Найроби.

За Обама това посещение е с особен емоционален заряд – Кения е родината на баща му Барак Обама старши.

Синът Обама е бил в родното село на баща си Когело, на 400 км от Найроби, през далечната 1987 г.

При сегашната си визита като президент на САЩ той няма да може да отиде при роднините си поради мерки за сигурност. Те обаче са поканени на официалната вечеря довечера в Найроби, давана от кенийския президент Ухуру Кениата.

В рамките на визитата си високият гост ще участва в конференция, посветена на икономиката и предприемачеството в Африка. Редом с бизнеса и възможностите за инвестиции ще се обсъжда и международната сигурност, както и битката срещу тероризма.

Барак Обама и кенийския му колега Ухуру Кениата

При приземяването си снощи в Найроби Барак Обама беше посрещнат от кенийския си колега Ухуру Кениата и от сестра си Аума Обама. Всъщност тя му е полусестра, родена е от втория брак на общия им баща. Барак и Аума поддържат близки отношения. Тя го посещава във Вашингтон и почти винаги е в държавата, където известният й брат е на визита, за да се видят и поговорят. Аума е завършила германистика и социология в Хайделберг, както и Филмовата академия в Берлин.

Хиляди се стекоха снощи по пътя на кортежа на Обама от летището до хотела му “Интерконтинентал” в Найроби. Те се дивяха на президентската лимузина “Кадилак”, известна като “Звярът”. Това е по-скоро БТР под прикритието на луксозен автомобил.

Лимузината на Обама - The Beast

Според запознати Обама е пристигнал в Кения със 700 души антураж – от охрана до готвачи и обслужващ персонал. Домакините пък са мобилизирали 10 000 местни полицаи и агенти.

Барак Обама е бил в родината на баща си през далечната 1987 г., когато е на 25 години. Той е посетил родното село на родителя си, където и досега живее Сара Обама, вече на 94 г. Барак я нарича баба, но тя е третата жена на истинския му дядо по бащина линия и не му е рождена баба.

Барак Обама и баба му Сара през 1987 г.

За това си посещение години по-късно Барак Обама сподели: “Седнах между гробовете на баща ми и дядо ми и заплаках неутешимо. Когато сълзите ми пресъхнаха, се почувствах облекчен.” Това навежда на мисълта, че съвестта му вече е била спокойна – на сетното им убежище се е поклонил пред паметта на предците си.

Баща му Барак Обама старши се жени за американката Ан. Семейството живее на Хаваите, където се ражда синът Барак. Той е едва на две годинки, когато съпрузите се развеждат. Баща му се връща в Кения.

Синът няма спомен от баща си, но непрестанно моли майка си да му разказва за него. Тя никога не настройва сина си срещу баща му и споделя само най-хубавото от краткия им съвместен живот. Барак много късно ще разбере, че баща му е имал още два брака и общо 11 деца.

Първа и последна среща на Барак Обама и Барак Обама старши

Синът вижда баща си, когато е на 10 години. Срещата е вълнуваща, но се оказва първа в съзнателния живот на Барак и последна.

Барак Обама старши загива през 1982 г. едва на 46 години при автомобилна катастрофа.

През целия си живот Барак Обама никога не е крил произхода си. Кенийците пък са горди, че един от тях е успял да стигне до върха на световната политика и да стане президент на най-мощната държава в света.

Когато през ноември 2008 г. Барак Обама за пръв път беше избран за президент на САЩ, в Кения беше обявен “Денят на Обама”, отбелязан като национален празник.

При сегашната му визита населението на Кения посреща Обама като свой син.

Визитата на президента на САЩ в Кения приключва утре вечер. След това той се отправя на посещение в Етиопия.