Всичко върви страхотно за новия "Джурасик свят" - вече е на трето място в боксофиса за всички времена, критиците са толерантни, а вече бе обявено и продължение за 2018 г., отново с участието на Крис Прат. Накратко, Стивън Спилбърг и студиото Universal Pictures отново удариха джакпота с динозаврите.

Единственият проблем е този на всеки съвременен филм - изключително многото пиратски копия, които пълзят из световната мрежа.

В опит да се пребори с поне част от тях, френският офис на Universal са подали молба към Google да блокира линкове към няколко сайта, които хостват на сървърите си пиратски копия на филма, позовавайки се на акта за дигиталния права DMCA. 

Сред сайтовете е и http://127.0.0.1:4001/#/fr/. Къде е мистерията? Интернет протоколът 127.0.0.1 типично описва локална машина. Тоест, едно от пиратските копия на филма е на собствените сървъри на Universal.

Откъде всъщност те имат този списък? Кино и музикалните студиа ползват софтуер, който търси из интернет нелицензирани копия на техни произведения, напълно автоматично и често ефективно.

В този случай обаче програмата е открила, че Universal направо "раздават" филма през собствените си сървъри.