Руският тв водещ Дмитрий Кисельов е известен с екстравагантните си тиради, с които демонизира Запада, заклеймява хомосексуалните и обрисува Украйна като държава, превзета от жестоки фашисти. Той също има необикновената съдба да е единственият журналист в „черния“ списък на ЕС със санкции, наложени след руското анексиране на Крим, припомня БиБиСи.

Той е на екран всяка неделя. На 30 март г-н Кисельов изнесе последната си засега възхвала в изданието на предаването му „Новини от седмицата“ по държавния канал „Россия 1“.

Радиоактивна пепел

С нежни, почти балетни жестове и едва доловима иронична усмивка, Кисельов загрижено и подигравателно пита „Какво става с Барак Обама“. И припомня, че рейтингът на американския президент се свлича надолу, докато одобрението към руския президент Владимир Путин продължава да расте.

След това се обръща към друга камера и продължава да критикува САЩ за опитите им да изнасят революция с „терористи“ в Сирия и с „фашисти“ в Украйна.

Те безсрамно шпионират всички и искат да контролират света, но търпят поражение след поражение“, заключава Кисельов.

Това е типичното представление на водещия. Две седмици по-рано той се подигра с „изветряващата мощ“ на САЩ, която сравни със своята побеляваща коса, а накрая гръмко обяви, че Русия е единствената страна „способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел“.

В началото на март той обяви Украйна за страна, управлявана от „бандити“, където демокрацията е „поставена на колене“. Той презрително спомена слабостта на украинската армия и с лекота отхвърли идеята, че Западът може да наложи санкции. Освен това каза, че съдбата на Крим е „лична работа“ за всеки един руски гражданин.

Риториката на Кисельов зададе тона на политиката на Кремъл към Украйна, чиято кулминация три седмици по-късно бе решението на Путин да анексира Крим.

Авторитарна“ фигура

Кисельов е ключов участник в медийната политика на Владимир Путин. Освен че е телевизионен водещ, наскоро той бе назначен за ръководител на информационната агенция „Русия днес“, чиято роля е да увеличи руското медийно присъствие по света.

Назначението предизвика противоречиви коментари и заради редовните атаки на Кисельов срещу хомосексуалните. Най-известният случай е от участието му в предаване по „Росиия 1“ през 2012 г., където той призова на гей хората да бъде забранено да даряват кръв и сперма и „ако те умрат в катастрофа, сърцата им трябва да бъдат погребани или изгорени, защото са неподходящи да продължат нечий друг живот“.

Украинските власти наредиха на всички кабелни оператори да прекратят излъчването на „Россия 1“ и други три държавни канала. Руската телевизия се гледа масово в рускогворящите части на Украйна и сега доминира ефира в Крим.

Самият Кисельов в момента няма право да пътува до държави от Европейския съюз и е със замразени сметки. Но у дома пътят му върви нагоре. Социологическо проучване го нарежда като втория най-популярен и „авторитарен“ журналист в Русия. Същото изследване показа, че над 50% от руснаците приемат за нормално информацията „да бъде изкривявана“ в интерес на държавата.