Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Това е един от най-загадъчните случаи в историята на полицията в Лос Анджелис, смятат местни репортери и детективи. Всичко започнало преди седмица, когато ченгета открили полуразложен труп на мъж в джип, паркиран пред дом в тузарския квартал на Лос Анджелис „Пасифик палисейдс“,съобщава вестник „Ню Йорк дейли нюз“. Когато униформените претърсили къщата те открили 1200 огнестрелни оръжия, оптически прицели, арбалети, мачете и 230 хиляди долара. Служителите на реда се натъкнали и на 6,5 тона амуниции. Кварталът бил евакуиран докато полицаите изваждали оръжието и боеприпасите от къщата. По тяхна оценка арсеналът струва над 5 милиона долара.

В двора на имота били паркирани 8 от 14-те автомобила, регистрирани на този адрес. Сред тях бил джип „Тойота“, специално пригоден да бъде шофиран под вода. Кой е загадъчният притежател огромния брой пистолети, автомати и карабини и патроните за тях, които стигат да се въоръжи цяла частна армия?

Според Харланд Браун, адвокат на годеницата на покойния Катрин Неброн, загадъчният мъж се казва Джефри Алан Лаш. Според 39-годишната Неброн тя живеела с Лаш от 17 години. Той се представял пред годеницата си като агент на ФБР и на ЦРУ. Катрин обаче твърди, че Джефри е бил хибрид между човек и извънземен и бил изпратен на Земята, за да помогне на хората да спасят планетата. Съседка на Лаш го писала като доволно странен субект: „Често разправяше, че извършвал нощни мисии и плувал чак до остров Каталина“. Предлагаше да ни обучава в карате и други бойни борби“.

На 4 юли т.г. Джефри, Катрин и двама техни приятели били на паркинг до пазара „Бристол фармс“ на булевард „Уилшър“ в Санта Моника, когато на него внезапно му прилошало, разказва годеницата. Той целият горял от висока температура. Опитали да я свалят с лед, но това не помогнало и малко след това той починал. Повеч еот година здравето му се влошавало, но той не разрешавал на Катрин да го закара в болницата. Съседите пък мислели, че е болен от рак. Неброн разказала, че годеникът и твърдял, че болестта му се дължи на контакт с опасни химикали по време на една от тайните му мисии. Когато издъхнал тя се уплашила и не повикала полицията, а потърсила прочутия адвокат на холивудски знаменитости Харланд Браун.

Нещата, които Джефри Лаш разправял звучат налудничаво и никой не знае кой действителност е той. Няма доказателства да е бил търговец на наркотици, а всички оръжия, открити в дома му са притежавани законно“, посочва Браун. Някои от пушките и пистолетите били още в оригиналните кутии на оръжейните магазини и етикетите им не били махнати. Според заместник-началника на полицията в Лос Анджелис Кърк Албанезе досегашното разследване не е открило Лаш дае бил замесен в някаква незаконна дейност. Според заключенията на съдебния лекар, който направил аутопсия на трупа, Джефри е починал от рак.

Президентът на асоциацията на живеещите в „Пасифик палисейдс“ Дейвид Дуайър заявил, че по време на ремонт на къщата строителните работници не били видели никакви оръжия или други подозрителни вещи. Живеещият дома се представил на Дейвид като Боб Смит. Никой не го заподозрял, че това не е истинското му име, защото домът официално бил регистриран на името на Катрин Неброн.

Разследващи репортери от много американски и чуждестранни издания, сред които „Дейли мейл“ и „Гардиън“, продължават да преследват детективите с въпроси, но досега никой не е в състояние да разбули мистерията около Джефри Алан Лаш.