Енергията отдавна не се произвежда само от гигантски централи и всеки е виждал "перки" и соларни панели. Но има малки енергийни проекти за получаване на енергия, както и затворени системи, които могат да се използват и на отдалечени места без да е необходимо наличието на инфраструктура.

Ето някои от най-интересните от тях.

Соларната лавка

Нюйоркска компания създаде кантина, която може да революционизира пазара на бързи закуски. Моделът MRV100 на MOVE Systems използва слънчева енергия и природен газ и има акумулатор за съхраняване на излишното електричество.

Тази количка намалява двойно шума на електрическия генератор, като освено това отделя и с две трети по-малко вредни емисии от своите еквиваленти.

M-KOPA Solar

Базираната в Найроби, Кения, M-KOPA Solar използва плащане с мобилни телефони, за да осигури на хората добита от слънцето енергия по предплатен ценови модел. Компанията осигурява соларни системи за жилищата, които захранват две крушки, фенерче, както и станция за зареждане на мобилни устройства. Цената е 40 кенийски шилинга дневно (около 70 ст.), а за системата се внася депозит от 2999 шилинга - около 53 лева.

Плановете ѝ са до 2017 г. над 1 млн. домакинства да използват тази система.

Celtic Renewables

Новосъздадена шотландска компания използва отпадъци от производството на уиски, за да създава висококачествени биогорива.
Фирмата, която е тръгнала от единбургския Университет "Нейпиър", е измислила процес за създаване на биогориво от бракуваната продукция на шотландските дестилерии. Биобутанолът ѝ може да се използва от двигатели с вътрешно горене вместо бензин.

Solar Puff

Надуваемата соларна лампа е продукция на нюйоркското студио Solight Design. Тя тежи по-малко от 100 грама, водонепроницаема е, може да се сгъва в компактен пакет и след 5 часа на слънце осигурява до 10 часа светлина. Има сензор, който я изключва, ако наоколо е светло.
Има и режим за примигващ сигнал, с който може да се предупреди за опасност.

Bio-Bus

Английският биобус, често наричан фекален бус, предизвиква емоции навсякъде, където се появи. Превозва до 40 пътници и е захранван от биометан, придобит от канализацията и хранителни отпадъци.

Хората смятат, че е чудесна идея да се направи нещо положително с човешките отпадъци, казва Джеймс Фрийман, шеф на компанията First West, която използва возилото.

bio-bean

Лондонската компания bio-bean превръща отпадъците от правенето на кафе в заведенията в биогориво. Компанията е изчислила, че с енергията, добита от отпадъците при направата на 2 млн. чаши кафе може да се осигури енергия за 16 хил. домакинства.

Mobile Hydro

Водата в моменат е най-големия източник на възобновяема енергия, като осигурява около 16% от глобалното потребление на ток.  
Германската фирма Mobile Hydro е създала устройството Rotor - евтин кинетичен хидроенергиен генератор, който използва движението на водата в реките, за да създава ток.

Дъвчи и прави ток

Канадски изследователи са открили, че дъвкането може също да стане източник на електричество. Според Айдън Делнаваз от Висшето политехническо училище в Монреал, специална лента, закрепена на челюстта на човек, може да генерира около 7 миливата ток. Това е достатъчно, за да се събере енергия за захранване на мобилни устройства.

Desolenator

Лондонската компания Desolenator е създала технология, която чрез слънчева енергия обезсолява морска вода. Създателят на компанията Уилям Дженсън, казва, че устройството ще струва по-малко от 500 британски лири.

Wankband

"Мръснишка енергия" - така рекламира устройството си Wankband порталът за порнографско съдържание Pornhub. Това е гривна, която превръща в електричество кинетичната енергия, докато човек се... замозадоволява. Вградена батерия съхранява енергията, която може да се използва за зареждане на мобилни устройства.