"Изграденото през социалистическия период е толкова, че десет живота няма да стигнат на такива проекти като ГЕРБ да го боядисват". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция днес след пленум на партията. Изказването на Миков бе отговор на въпрос за състоянието на паметника на връх Бузлуджа. В края на седмицата там ще се проведе поредният събор на БСП.

Нападките на Миков към ГЕРБ по тази тема обаче са неоснователни. Защото настоящият премиер Бойко Борисов също е изразявал своето уважение към "изграденото от социализма". По време на първия си мандат Борисов заяви, че ако успее да изгради една стотна от това, което Тодор Живков е направил това би било огромен успех.

Националният съвет на БСП е одобрил днес 84 кандидат-кметове. Сред тях е и номинираният вчера от БСП-София Михаил Мирчев, който влиза в битката за кмет на столицата. Кандидатурата на Мирчев също е неразривно свързана със социалистическия период. Той е син на проф. Стоян Михайлов, бивш секретар на ЦК на БКП.

В 78 общини БСП ще се яви самостоятелно на изборите, в четири ще подкрепи независими кандидати, а в 7 – коалиции. БСП и АБВ ще имат общ кандидатури, но засега е ясна само тази в Лясковец.

Левицата ще има общо над 800 кандидати за кметове в населените места или 80% от местата, където ще бъдат проведени местни избори.

Зам.-председателят на БСП Бойко Великов поясни, че до момента са проведени 134 общински и районни конференции в партийните структури, а 7 общински организации все още не са издигнати кандидати. Най-младият кандидат за кмет на левицата е на 30 години, а най-възрастният – на 69 г.