Съдебната реформа няма да се случи, обяви по БНТ д-р Николай Михайлов.

Повечето хора смятали опитите за реформа като симулация. "Ако този ВСС се раздели на две камари, това все още не значи много. Съдебна реформа е възможна в България само при прецедент на независимо правосъдие. Такова няма. Независимо правосъдие означава правосъдие за недосегаемите", каза Михайлов.

Самата дума "реформа" трябва да бъде реформирана, смята той. "Това не е реалността, не е промяната в реалността, а нещо като магия, пожелание, отчет пред брюкселската администрация. Амбицията да бъдат реформирани ключови сфери е законна, тя трябва да се приветства, но с остро око за реалността", продължи Михайлов.

Михайлов определи поведението на реформаторите като "радикализъм в пародийна форма". Българското реформаторско протестно движение от 2013 г. е реформаторски радикализъм, който сега е в пародийна фаза. Тогава идеята била за дълбоки реформи и да бъде неутрализирано влиянието на ретроградни сили. Сега обаче ретроградните сили се оказали агенти на реформата."Това, което ще се случи, е неутрализация на реформаторския радикализъм. Българските представители на този реформаторски радикализъм, като "Протестна мрежа", работят от гледна точка на политическата конюнктура. Ще бъде неприлично да говорят това, което говореха преди", каза бившият депутат.

Според Михайлов големият победител бил Лютви Местан.

"Големият победител е Лютви Местан, защото идеята за неговото отстраняване от реформаторския процес е изключена. Той е в епицентъра на усилията за съдебна реформа. Той е оневинен. Малко или повече. Смятам, че това е заслуга на Бойко Борисов", каза доктор Михайлов и добави: "Министър-председателят направи тази неутрализация на ДПС, особено в частта й за съдебната реформа, невъзможна. Той направи ДПС активен участник в този процес".

"Борисов остана като ангел -помирител, извън доброто и злото, природно събитие, никой нищо не може да отправи като упрек срещу него, от него ще произлязат чудесата", изведе Михайлов още едно последствие от постигнатия исторически компромис.

В неговия анализ на този етап Борисов няма алтернатива. Той пророкува, че вижда лидерът на ГЕРБ и като президент.

Коментирайки перспективите на ГЕРБ и Бойко Борисов, лекарят психиатър отбеляза, че тази партия е много дълбоко настанена в местната власт, от там тя черпи своите сили. "Виждам Борисов като президент. Той има всички шансове да продължи да бъде премиер. На този етап Борисов няма алтернатива. Може да се говори за Бойко Борисов и всички останали. Ако той избере да бъде президент, не мисля, че има реалистичен начин това да не се случи", каза психиатърът.