Повече от 100 000 души са подписали петиция против затварянето на плаж на френската Ривиера. Причината за затварянето - саудитският крал Салман да може почива там необезпокояван, предаде Би Би Си. В петицията се казва, че общественият плаж във Валори "трябва да бъде достъпен за всички".

Освен че плажът е временно закрит, на къпещите се в морето е забранено да се доближават повече от 300 метра до брега, на който е разположено саудитското владение.

Властите затвориха плажа в събота, за да предотвратят протести и окупация от недоволни, когато крал Салман пристигне в района.

Предполага се, че саудитският монарх ще остане във вилата си около три седмици.
Той и неговите около 1000 придружители кацнаха на летището в Ница в събота на борда на два саудитски самолета Боинг-747.

Кралят и най-близките му ще се настанят във вилата между Антиб и Марсилия, докато около 700 други ще бъдат в хотели в Кан.

Това далеч не е първият конфликт, свързан с пребиваването на високопоставени гости на Ривиерата.

Президентът на асоциацията на хотелиерите в Кан Мишел Шевийон определи пристигането на саудитския крал и свитата му като много добра новина, тъй като "това са хора с огромна покупателна способност".

Затварянето на плажа Ла Мирандол, разположен под вилата на краля, обаче предизвика като цяло гняв сред местните жители.

"Тази зона е обществена собственост и трябва да бъде достъпна за всички - граждани, туристи, французи, чужденци. Искаме държавата да гарантира основния принцип на равенство на всички граждани пред закона", се казва в петицията срещу "приватизацията" на плажа.

Кметът на Валори е писал до президента Франсоа Оланд, възразявайки на незаконните, според него, действия на саудитците, които са бетонирали част от пясъчния плаж, за да направят лифт и да избавят 78-годишния Салман от необходимостта да стига до вилата по стълби. Саудитците обещаха да премахнат циментовата платформа, когато ваканцията на краля приключи.

"Разбираме аргументите за осигуряване на сигурността на краля и по-големия интерес на нацията. Но никой не може да се постави над законите", пише кметът Мишел Салуки.

От местната префектура заявиха, че в настоящия контекст е невъзможно да се допусне свободен достъп до зоната, в която пребивава действащ държавен глава на страна, ангажирана в сухопътна война със съседите си, както и че Франция е задължена да защитава държавни глави на съюзнически страни по време на пребиваването им.