Проблемите в енергетиката са резултат на погрешни политически решения през последните поне 15 години. И популизмът, който тресе всички партии. И да - за топлофикациите проблемът е даже по сериозен. Миналата седмица съдът обяви топлофикация Шумен във фалит. Топлофикация София има почти 700 млн. лв дългове - много повече от приходите й. И е на загуба 8 от последните 10 години. Върви уверено към фалит:

На всички ни е пределно ясно, че увеличението на цените на тока е неизбежно. Проблемът, обаче е че политиците ще отнесат някакви политически негативи от неговото увеличение. Какво е решението според тях? Безкрайно отлагане на увеличението през уж независимия КЕВР, което само влошава финансовото състояние на сектора. Към Юни 2015 г. дефицитът в НЕК възлиза на 3.7 млрд. лев. От чисто икономическа гледна точка, най-общо казано проблемите са два.

Първият проблем е свързан с това, че НЕК е пред фалит поради следните две причини:

1) Дефицит в размер на 2.3 млрд лв., който е следствие от реализирацията на икономически неефективни проекти, като „Цанков Камък“, като „АЕЦ Белене“. В „АЕЦ Белене“ вместо да стои някакъв актив в момента седи огромно legal liability от „Росатом“ в размер на над 1 млрд. лева.

2) Генерираните дефицити в размвр от 1.4 млрд. лв., които са пряко следствие от това, че НЕК се задължава да изкупува скъпа електроенергия, която впоследствие трябва да продава на доста по-ниска цена. Тук става въпрос за ВЕИ-тата и така наречените американски електроцентрали. Конкретно в този случай, както ВЕИ-тата, така и американските централи си имат дългогодишни договори, които задължават държавата да изкупува електроенергията, която произвеждат на някаква фиксирана цена и поради тази причина инвеститорите нямат вина за невъзможността на администрацията да изчисли дългосрочните ефекти от тези договори.

Вторият проблем е свързан с това, че увеличението на тока със сигурност ще увеличи себестойността на произвежданата продукция на българския бизнес, което директно ще окаже негативен ефекти върху неговата конкурентоспособност.

Като цяло положението е орел, рак и щука и за него пряка вина има цялата българска политическа класа. В Българската енергетика тепърва ще има драми, като дори изключвам, какво се случва в топлофикациите.

* Коментарът на Владимир Каролев е от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.