Британски археолози завинаги затвориха устата на тези, които отричат Холокоста.

Те успяха да изровят за първи път доказателства за масовите убийства в нацисткия концлагер "Треблинка" в Полша, съобщи в. "Ел Паис".

Досега този лагер бе любимият аргумент на хората, оспорващи масовото убийство на евреи по време на Втората световна война. Те изтъкваха, че въпреки разказите за ужасите в "Треблинка", там имало само един хълм, една гора, една ферма и нищо, което дори малко да напомня за жестоки убийства.

Преди броени дни обаче екип от британски учени от университета в Стафордшир успя да открие първите доказателства за случилото се преди 70 г. в "Треблинка". Учените, оглавявани от археоложката Карълайн Стърди, намерили останки от газова камера на територията на някогашния лагер.

Това е първото сериозно доказателство, че "Треблинка" не е мит, обяснява проф. Стърди пред "Ел Паис". Тя и екипът й проучвали мястото в продължение на 6 години.

Най-трудно било да измолят от Великия равинат на Полша да разреши разкопки в някогашния лагер на смъртта. Британските учени успели да убедят еврейските духовни водачи, че разкопките няма да бъдат оскърбление към мъртвите и същевременно ще дадат отговор на въпросите, от които се интересуват оцелелите от Холокоста.

Според живи очевидци в концлагера имало две газови камери. Едната била с капацитет 600 души, а другата - 5000. "Треблинка" бил построен така, че да изглежда като транзитен лагер за временно настаняване по пътя към източните територии на Третия райх. Така докараните с влакове евреи били лесно отвеждани към маскираните като бани газови камери. Те загивали не повече от час след пристигането си.

Концлагерът гори по време на бунта през 1943 г.

Смята се, че в "Треблинка" са унищожени между 700 000 и 900 000 евреи, както и неустановен и до днес брой цигани. Лагерът е открит през пролетта на 1942 г. Той е закрит и изравнен със земята през октомври 1943 г. след неуспешен бунт на концлагеристи.

В "Треблинка" са унищожени и почти всички от над 11 000-те евреи, депортирани от окупираните от България територии в Гърция и Югославия по време на Втората световна война.