Картината „Птици“ е на 10-годишния Дейвид, който е с аутизъм. На нея има 397 вида птици, а той знае наизуст латинските имена на повечето от тях.

С тази рисунка от УНИЦЕФ напомнят, че днес е Световният ден за информираност за аутизма, който тази година ще отбележим за пети път.

По инициатива на пациентските организации знакови сгради в столицата и в по-големите градове от страната тази вечер ще бъдат осветени в синьо.

Точно в 20,04 ч. в синьо ще светнат Софийският университет „Св. Климент Охридски" в София, крепостта Царевец във Велико Търново и сградата на общината в Пловдив.

По света, за да привлекат общественото внимание, в синьо на 2 април светят Статуята на Христос в БразилияЕмпайър Стейт Билдинг в Ню ЙоркОперата в Сидни, сградата на парламента в Будапеща и др.

През 2012 година България бе втората европейска държава след Унгария, която се присъедини към кампанията "Light it blue".

Случаите на деца, диагностицирани с аутизъм нарастват в цял свят, в България също - но точна статистика е трудно да се даде. Смята се, че момчетата са засегнати 3-4 пъти по-често от момичетата.

По данни за 2013 година аутизмът засяга едно на всеки 88 деца. Разстройствата от аутистичния спектър променят живота на цялото семейство, а причината за това са нарушената комуникация с околния свят и нарушената социализация.

Децата аутисти могат да са с много високо или с много ниско ниво на интелигентност. Всички те обаче остават вън от социалния свят или изключително трудно се интегрират в него.

Разстройствата от аутистичния спектър обикновено могат да бъдат надеждно диагностицирани до 3-годишна възраст.
Най-добри резултати се достигат, когато специалисти, терапевти, родители и учители обединят усилията си и следват единен терапевтичен план, съобразен с индивидуалните характеристики на малчугана.