Руският пътешественик Сергей Ананов прекара 48 часа върху айсберг и в компанията на три полярни мечки, които държал далеч от себе си с викове, съобщи в. "Дейли телеграф".

Той бе спасен от ледоразбивач на канадската брегова охрана в Лабрадорско море, между островите Гренландия и принадлежащия на Канада Бафинова земя.

Ананов имал намерението да стане първият човек в света, който да прелети по дължината на целия Северен полярен кръг с малък хеликоптер. На 25 юни обаче вертолетът претърпял авария във въздуха и паднал в протока Дейвис.

Летци, колеги на Ананов, поддържащи връзка с него, незабавно предупредили властите в Канада, които започнали издирването му. Той бил открит върху айсберг малко повече от две денонощия след изчезването му.

Хеликоптерът станал неуправляем заради един от двата ремъка, предаващи мощност от двигателя към перката, споделил след щастливия край пътешественикът за РИА Новости. В такъв случай летецът може единствено да се снижава. Машината паднала на по-малко от 100 метра от айсберга и потънала за по-малко от половин минута.

Самият Ананов едва успял да се измъкне от хеликоптера и дори да извади спасителния сал. Той обаче не могъл да спаси устройството за спътникова връзка.„

Руският пътешественик по време на полет

При качването си на айсберга руснакът силно се одраскал.

"По едно време си помислих, че няма да успея да се покатеря. Комбинезонът ми бе пълен с вода", разказва пътешественикът.

За 48 часа на айсберга Сергей Ананов силно измръзнал, а организмът му бил обезводнен. Той имал само няколко протеинови бисквити и малко вода. Наложило му се да яде лед.

"През цялото време бях в съзнание. Постоянно ме тресеше. Не контролирах тялото ми, но контролирах самочувствието. Това ми позволи да прогоня три полярни мечки", продължава разказа си Ананов.

Заради вятъра един до друг се събрали няколко айсберга. Те образували обширно ледено поле и мечките дошли „на гости" на изпадналия в беда летец.

А в положението, в което се намирал, той можел да ги пъди само с крясъци.

"Трябваше просто внезапно да изскачам изпод сала, под който се бях сврял, и да ги плаша до смърт със силни викове. Получи се още от първия път и разбрах, че мога да ги уплаша. Мечките се доближаваха на метър от мене. Виждах им носовете и тогава изскачах и крещях", споделя Сергей Ананов.

Канадските спасители познавали доста добре района, където паднал хеликоптерът на руския пътешественик. Работата им обаче била затруднена от гъстата мъгла.

"Виждах първия ден самолети на голяма височина, но те не виждаха нищо. Разбрах, че търсят мене. На втория ден долетя хеликоптер, но пак имаше мъгла. Използвах две факли за сигнал, но беше безсмислено. Остана ми само една факла и си казах, че ще я използвам в най-последния момент. Можех да оцелея още най-много един ден", разказва съвсем спокойно пилотът.

Вечерта на втория си ден на айсберга Ананов видял светлина, която се оказала на спасителен кораб, пътувал цяло денонощия от Канада. От борда забелязали догарящия огън на факлата на руснака и веднага оттам излетял хеликоптер.

Сергей Ананов обаче е изгубил при падането на хеликоптера всички свои документи за самоличност, пари и банкови карти. Помощ ще му окаже руското посолство в Канада.