29 юли е - и новият Windows 10 вече се инсталира на хиляди компютри по света. Разбира се, някои ще трябва да почакат - Microsoft ще активират последната версия на операционната си система на вълни, и по всичко изглежда, че България няма да е сред първите в списъка. Така че дори и да сте "заявили включване", може да трябват още няколко дни, преди да се активира инсталацията.

Ако не сте, и още се чудите струва ли си Windows 10, трябва да знаете, че за следващия един месец той ще е безплатен - след това можете да продължите да си го плащате или просто да се върнете на Windows 8.

Но ако дори се колебаете дали да го пробвате, ето няколко причини за това:

1. Новият интерфейс

Windows 8 имаше красив и интересен дизайн - но сякаш направен само за тъчскрийн, несъобразяващ се дали сте на таблета си, дали лаптопа ви има такъв дисплей, или просто ползвате голям старомоден монитор. Този път Майкрософт са взели мерки - макар основният дизайн да е същия, функционално има много подобрения, които позволяват удобна работа и без пръсти върху екрана. Много от жестовете вече ще са напълно възможни дори със стар кабелен гризач, а подреждането на множество прозорци по екрана също ще е доста по-лесно. Повечето от промените са малки, но и същата тази мишка преди десетилетия беше просто два бутона и топче...

2. Новото старт меню

Изнерви ли ви странното старт меню на Windows 8? Или ви хареса? Една от най-големите функционални промени между всички версии от WIndows 95 насам, странните плочки объркаха много хора. Много програмисти създадоха алтернативи, които връщат старото меню, но сега Майкрософт поема по алтернативен път - като комбинира двете концепции! Имате си класическото изскачащо отдолу вляво меню, плюс живите Метро-плочки, появили се за пръв път в Windows Phone.

3. Кортана

За пръв път Майкрософт включва и следващата голяма технология - виртуалния асистент. Кортана отново се появи за Windows Phone като отговорът на Епълската Сири, но пълноценната операционна система я прави много по-полезна. Тя може да ви изкара всякаква информация с прости гласови команди, да регулира календарите, да търси, праща имейли, и много повече. Освен това, според слуховете, се работи сериозно за разширяване на езиковия й потенциал. Може би скоро ще можем да си общуваме с компютъра и на български?

4. Континуум

Continuum е новата функция на WIndows 10, която е насочена изцяло към устройствата, които имат функциите и на таблет, и на компютър, като променя умно интерфейса според това в кое състояние е машината ви.

5. Сбогом, Internet Explorer, здравей, Edge

IE всъщност ще остане закътан в Windows 10, най-вече защото много стари системи работят оптимално през него. Но повечето хора ще ползват новият Edge - браузърът, който дълго време се кри под кодовото име "Спартанецът" - един по-бърз, по-семпъл и по-удобен софтуер за сърфиране в интернет. Е, вероятно повечето от вас ще продължат да ползва Chrome или Mozilla, но кой знае - може би новият Edge ще ви стане любимец? Дайте му шанс.

6. Hello

Тази функция за жалост ще зависи и от хардуера ви. Концепцията е проста, и нова само за компютри - вместо да пишете пароли, или да си отваряте компютъра с четеца на пръстови отпечатъци, просто сядате пред него. Той ви разпознава през камерата, и се отключва... Мобилната операционна система Андроид предлага от известно време подобна функция, но Майкрософт твърди, че тяхната е по-сигурна, заради специалните инфраред сензори.... които обаче изискват нови и специални камери - които повечето компютри нямат. Но може би следващият ви лаптоп ще има?