Тази седмица прокуратурата излезе със съобщение, че 4 разрешения за строж в района на къмпинг "Юг" край Корал са били издадени незаконно. Но не така смята инвеститорът.

Окръжна прокуратура – Бургас установи, че главният архитект на община Царево Станислав Николов е издал 4 разрешения за строеж, а прокуратурата спря изпълнението им засега. Главният архитект разрешил строеж на "Вилно селище", по което е предвидено изграждането на 16 вилни сгради. Издадено е разрешение и за строеж на "Сезонен хотел", на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение обществено хранене, тип бистро.

"Разрешенията са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за Закона за биологичното разнообразие. Освен това, изградените обекти попадат в имот, изключителна държавна собственост. Там допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията.", се посочва в съобщението на държавното обвинение.

Заинтересованата страна - инвеститорът, обаче протестира.

"Имаме всички разрешителни, спазили сме си законите и не сме в нарушение. За нас е странно как се появиха тези дюни. По всички карти, по които работихме дюни нямаше. Изведнъж се появиха специалисти и за два часа установиха, че има.", посочи Даниел Ризов, представител на "ИФ Фаворит" в сутрешния блок на Нова тв.

Ризов визира проверката, която направиха на място експерти на БАН. И те установиха видимото - че на мястото, на което вече има две излети бетонни плочи, има дюни.

 Пред камерата застана и кметът на Община Царево Георги Лапчев. За да обяви за пореден път, че общината спазва закона.

"Община Царево и за миг не е променила своето отношение към незаконното строителство. Има акт на РДНСК, с който се казва, че тези разрешения за строителство са нищожни. Ако тази заповед бъде потвърдена, общината ще събори всички незаконни сгради", посочи той.

А по отношение на това защо изобщо са били издадени разрешителни за строеж върху видимо дюни, Лапчев допълни"

"Специализираната карта на дюните дойде на 14 юли. Дотогава нямаше как да бъде потвърдено. Все пак ние сме община и трябва да стъпим на нещо, не на репортажи и сигнали".

"Излиза все едно общината е в негативната посока. Ще повторя, че ние работим само с документи. Ако се установи, че има виновници, ще бъдат санкционирани. Пътищата ще бъдат отворени, тези, които строят, ще бъдат наказани", даде заявка градоначалникът.